knjizara.com
Rasprava o dobru

Nišida Kitaro (autor)

Rasprava o dobru
rasprodato

Kitaro Nišida je bio istaknuti japanski filosof, osnivač takozvane Kjoto škole filosofije. Njegova originalna i kreativna filosofija, spajala je ideje zen budizma i zapadnjačke filosofije, u cilju približavanja Istoka i Zapada.Tokom Drugog svetskog rata desno orijentisani mislioci su napadali Nišidu da je antinacionalista, zbog toga što je cenio zapadnjačku filosofiju i logiku. S druge strane, nakon rata, levo orijentisani mislioci su ga optuživali da zastupa nacionalističku filosofiju, zbog toga što je naglašavao tradicionalno (budističko) shvatanje „praznine, ništavila“. Njegovo delo „Ras

prava o dobru“ je pionirski pokušaj uspostavljanja sinteze istočnjačke i zapadnjačke misli. U njemu je autor predstavio istočnjačku filosofiju i pogled na svet oslanjajući se na teorijsku jasnoću i logičku postojanost zapadnjačke misli.
„Kada pristupimo dobru akademski, možemo ponuditi razna objašnjenja, ali u stvarnosti postoji samo jedno pravo dobro: spoznati istinsko sopstvo. Naše pravo biće je vrhovna stvarnost univerzuma i ako spoznamo sebe ne samo što se ujedinjujemo sa dobrim čovečanstva uopšte, već se spajamo sa suštinom univerzuma i ujedinjujemo sa voljom Boga...“ (str. 190)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Budizam
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Kokoro; 2012; Broširani povez; latinica; 17 cm; 234 str.; 978-86-89057-01-0;