knjizara.com
Racionalni izbor

Itzhak Gilboa (autor)

Racionalni izbor
rasprodato

Svrha je ove knjige je da upozna čitaoce sa nekim od osnovnih saznanja teorije racionalnog izbora, oslanjajući se na formalne teorije mikroekonomije, odluke, igara i društvenog izbora, kao i na ideje razvijene u filozofiji, psihologiji i sociologiji.
Modeli racionalnog izbora pokazali su da su dovoljno fleksibilni da uključe mnoge pojave koje ekonomska teorija u užem smislu ne može da objasni. Ti modeli su takođe pružili važne uvide u srodne oblasti kao što su politikologija, biologija i informatika. Dotičući

se nekih od najstarijih problema u filozofiji i imajući efekat upotrebe matematičkih alata, paradigma racionalnog izbora je osnova za razumevanje ponašanja ljudi i društva, ekonomija i naroda, organizama i vrsta. Isto tako, neophodna je za optimalno dizajniranje društvenih institucija, kao i automatizovanih sistema.
Racionalni izbor pruža jasan i pristupačan uvod u teoriju racionalnog individualnog donošenja odluka, kao i kratak pogled na teoriju igara, društveni izbor i tržišnu ravnotežu. Knjiga dobro opisuje rizik i nesigurnost, pri čemu kombinuje lucidne opise standardne teorije s nešto rasprave o njenim ograničenjima. Moje iskrene preporuke! (Drew Fudenberg, Ekonomski fakultet, Univerzitet Harvard)
Racionalni izbor jasan je, kompletan i oštrouman uvod u ekonomsku teoriju. Fokus je na pojmovima, a ne na matematici. Uvodi čitaoca u osnove te oblasti, uporedo uključujući i spoznaje iz filozofije, psihologije i sociologije. (Amanda Friedenberg, Poslovna škola W.P. Carey, Univerzitet Arizona State)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Odlučivanje
Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija

Izdavač: Mate; 2013; Broširani povez; latinica; 22 cm; 180 str.; 978-953-246-184-8;