knjizara.com
Purpurni hibiskus

Čimamanda Ngozi Adiči (autor)

Purpurni hibiskus
rasprodato

Enuguu u Nigeriji, petnaestogodišnja Kambili i njen stariji brat Jaja žive povlašćenim životom. Otac im je bogat i ugledan poslovni čovek, kuća im je prekrasna, pohađaju ekskluzivne misionarske škole. Ali Kambilin nežni glas otkriva da je njihov porodični život sve samo ne skladan. Otac, religiozni fanatik, nameće preterana očekivanja ženi i deci i svirepo ih kažnjava ukoliko i za dlaku ne dosegnu savršenstvo.

Kambili i Jaja se prvi put odvajaju od kuće kad njihova voljena i neustrašiva teta Ifeoma uspe da ubedi brata da ih pusti kod nje u goste. U teta Ifeominom d

omu otkriva im se čitav novi svet: police pune knjiga, miris karija i oraščića u vazduhu, smeh njihovih rođaka od koga odzvanja čitava kuća. Jaja uči da odgaja cveće, a Kambili se zaljubljuje u mladog sveštenika.

Dok vojni prevrat preti da uništi zemlju, Kambili i Jaja se vraćaju kući izmenjeni novostečenom slobodom. Ali tamo ih očekuje suočenje s posledicama očajničkog dela koje je počinila njihova majka.

Neodoljiv, nežan i istinit, ovaj roman je najbolji književni debi još od Boga malih stvari Arundati Roj. Tanana studija porodičnog života i zapetljanih političkih zbivanja, koja se izdvaja na potpuno čaroban način.
Džejson Kauli, The Times

Purpurni hibiskus je roman pun tragične lepote i dirljive napetosti, a njegovi likovi su tako životni da iskoračuju sa stranica da bi se umešali među nas.
Džervi Tervalon

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Afričke književnosti
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2005; latinica; 21 cm; 253 str.; 86-7436-333-4;