knjizara.com
Prstenovana tamom

Milena Jovović (autor)

Prstenovana tamom
690 din
U korpu

Činjenica što pesnikinja Milena Jovović nije aktivno prisutna u književnom životu, što nije „na vidiku” kritičara i različitih žirija, smatra Slavica Garonja, ne umanjuje značaj poezije koju je ispisivala čitavog života.
Naprotiv, sa

mo različitost biografija možda je „kumovala” da se u brojnim segmentima svog klasično ispisanog pesničkog rukopisa Milena Jovović ne uporedi, na primer, sa Desankom Maksimović, jer brojne pesničke reminiscencije po svim nivoima teksta čitaoca mogu često asocirati na poređenje ove dve, po svemu autentične i bogomdane pesnikinje: od Milenine pesme o Gračanici, ili ciklusa „vilinskog zova” i sveta prirode i dubljih lirskih preispitivanja („Sagrešenje”), do pesme doslovnog naslova „Zovine svirale” (naslov, samo u jednini, poslednje zbirke Desanke Maksimović). Naravno, to znači prvenstveno da su inspiracije obe pesnikinje nastajale nezavisno jedna od druge, ali iz istovetnog soka rodnog tla, istorije i tradicije sopstvenog naroda.
Autentičnost i trajan doprinos Milene Jovović srpskoj poeziji, smatra Slavica Garonja, ostaće svakako kroz vanredno suptilnu reinterpretaciju i resemantizaciju kosovskog zaveta i kosovske epopeje, kao svojevrsna crvena nit koja varira kosovski mit i motive kroz čitavu zbirku. Mnogi pesnici, naročito od devedesetih prošlog veka, pevali su o Kosovu, ali čini se da je Milena Jovović sačinila najcelovitiju savremenu pesničku reinterpretaciju tradicionalnog usmenog i uopšte pesničkog nasleđa kosovskog mita.
Knjiga Milene Jovović dragulj je u srpskom pesništvu s kraja 20. i početka 21. veka. Mapa srpskih pesnikinja, zaključuje Slavica Garonja, proširuje se odsad i imenom Milene Jovović koje u nekim novim sagledavanjima i antologijskim vrednovanjima poezije ne bi smelo biti zaobiđeno.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaća poezija
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Srpska književna zadruga; 2016; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 195 str.; 978-86-379-1313-9;