knjizara.com
Prohujalo sa ženom

Erlend Lu (autor)

Prohujalo sa ženom
rasprodato

U romanu Erlenda Lua Prohujalo sa ženom, objavljenom početkom devedesetih, prepoznajemo mnoge motive iz potonjih dela poznatog norveškog pisca. Imajući u vidu da je to njegov prvi roman, otkrivamo da je pred nama zapravo temelj na kojem su postavljene gotovo sve ideje koje će se kasnije pojedinačno razrađivati, a poneke i ponavljati u svakom Luovom delu. Prepoz

natljivi lajtmotiv – neostvareni, pasivni muškarac bez velikih životnih ideja, kome se stvari događaju, začet je očigledno već u ovom romanu: bezimeni glavni junak u procepu je između uživanja i ljubavi s jedne strane i napora da se otrgne iz čeličnog stiska, nakon što je pričljiva i preduzimljiva Marijane osvojila prvo njegov životni prostor, a time postepeno i vlast nad njegovim životom.
Luovo najveće umeće je da od najbanalnijih svakodnevnih situacija napravi zabavne i provokativne scene, u kojima su likovi ogoljeni i nemilosrdno predstavljeni. Napisan u kratkim poglavljima, kao filmskim sekvencama, sačinjen od kratkih, gotovo naivnih rečenica relativizujući sve velike teme čovečanstva, ovaj roman zavodi surovim humorom. Jasno je da je već svojom prvom knjigom Erlend Lu lansirao potpuno nov, prepoznatljiv stil pisanja.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Norveška književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Geopoetika; 2011; Tvrd povez; latinica; 20 cm; 159 str.; 978-86-6145-064-8;