knjizara.com
Programiranje savremenih CNC mašina sa ProENGINEER/ProNC 4th Axis

Milutin Ogrizović (autor)

Programiranje savremenih CNC mašina sa ProENGINEER/ProNC 4th Axis
1100 din
U korpu

Ova knjiga, kroz određene primere, prezentuje mogućnosti programiranja savremenih CNC mašina, prvenstveno glodalica kao najkompleksnijih mašina alatki. Osnovna ideja knjige je da bude praktičan vodič, sa obiljem konkretnih informacija zasnovanih na praktičnim primerima projektovanja tehnoloških postupaka u okviru svakog od navedenih programskih paketa. Tako da profesionalci, mogu naći rešenje, ili osmisliti strategiju, kako da reše određene praktične probleme ili i da sagledaju prednosti prezentovanih CAM softverskih paketa.
Programe

ri početnici, studenti, tehničari za kompjutersko upravljanje mogu se upoznati, kroz primere, sa mogućnostima tri ubedljivo najprimenjivija CAM softverska paketa danas u CAM tehnologiji.

Knjigu u osnovi čine tri nezavisne celine:
PROGRAMIRANJE ČETVOROOSNIH CNC GLODALICA PROGRAMSKOM MODULU „PROENGINEER/ ProNC“ „NC 4th Axis“, sa obe tehnike, i tehnikom pozicione ose „INDEXING“ i tehnikom servo podešljive četvrte ose „MULTAX“. U okviru ovog dela knjige detaljno je objašnjeno podešavanje postprocesorske jedinice za konkretnu CNC mašinu, kao i metodologija kreiranja novog postprocesorskog fajla. Obe pomenute tehnike programiranja četvoroosnih glodalica razrađene su kroz primer projektovanja tehnološke operacije za obradu žlebova na jednom tipskom cilindričnom modelu.
U drugom delu prezentovan je softverski paket MASTER CAM, gde su tehnološke faze programiranja razrađene kroz primer kreiranja upravljačkog fajla za izradu kućišta reduktora, i to od pripremne faze, kroz obrade u više operacija ( tri stezanja), do kreiranja direktnog upravljačkog fajla. Ono što je karakteristično kod razrade ovog modula je inetraktivnost programskih parametara obrade i kataloga proizvođača alata koji se primenjuju u tim obradama
U trećem delu se razrađuje softverski paket SolidCAM, primenjujući specijalnu tehniku brzgog uklanjanja velike količine materijala „HSM-High Speed Machining“ na primeru jedne ploče alata za brizganje. Prvenstveno su razrađene tehnološke sekvence-strategije koje se smatraju i najzahtevnijima, sa konkretnim informacijama i savetima za uspostavljanje istih, ali i savetima za druge karakteristične praktične zahteve. Na kraju u dodatku su prezentovane karakteristike i prednosti SolidCAM-ovog modula „i-machining“ koji predstavlja primer najsavremenije CAM softverske tehnike.
U četvrtom delu-DODATKU, razrađena je tehnologija obrade struganjem u „PROENGINEER/ ProNC“ modulu na primeru jedne „LATHE“ multifunkcionalne CNC mašine (STRUG+BUŠILICA).Ova knjiga, kroz određene primere, prezentuje mogućnosti programiranja savremenih CNC mašina, prvenstveno glodalica kao najkompleksnijih mašina alatki.
Osnovna ideja knjige je da bude praktičan vodič, sa obiljem konkretnih informacija zasnovanih na praktičnim primerima projektovanja tehnoloških postupaka u okviru svakog od navedenih programskih paketa.Tako da profesionalci, mogu naći rešenje, ili osmisliti strategiju, kako da reše određene praktične probleme ili i da sagledaju prednosti prezentovanih CAM softverskih paketa. Programeri početnici, studenti, tehničari za kompjutersko upravljanje mogu se upoznati, kroz primere, sa mogućnostima tri ubedljivo najprimenjivija CAM softverska paketa danas u CAM tehnologiji.Knjigu u osnovi čine tri nezavisne celine: PROGRAMIRANJE ČETVOROOSNIH CNC GLODALICA PROGRAMSKOM MODULU „PROENGINEER/ ProNC“ „NC 4th Axis“, sa obe tehnike, i tehnikom pozicione ose „INDEXING“ i tehnikom servo podešljive četvrte ose „MULTAX“. U okviru ovog dela knjige detaljno je objašnjeno podešavanje postprocesorske jedinice za konkretnu CNC mašinu, kao i metodologija kreiranja novog postprocesorskog fajla. Obe pomenute tehnike programiranja četvoroosnih glodalica razrađene su kroz primer projektovanja tehnološke operacije za obradu žlebova na jednom tipskom cilindrič nom modelu. U drugom delu prezentovan je softverski paket MASTER CAM, gde su tehnološke faze programiranja razrađene kroz primer kreiranja upravljačkog fajla za izradu kućišta reduktora, i to od pripremne faze, kroz obrade u više operacija ( tri stezanja), do kreiranja direktnog upravljačkog fajla. Ono što je karakteristično kod razrade ovog modula je inetraktivnost programskih parametara obrade i kataloga proizvođača alata koji se primenjuju u tim obradama U trećem delu se razrađuje softverski paket SolidCAM, primenjujući specijalnu tehniku brzgog uklanjanja velike količine materijala „HSM-High Speed Machining“ na primeru jedne ploče alata za brizganje. Prvenstveno su razrađene tehnološke sekvence-strategije koje se smatraju i najzahtevnijima, sa konkretnim informacijama i savetima za uspostavljanje istih, ali i savetima za druge karakteristične praktične zahteve. Na kraju u dodatku su prezentovane karakteristike i prednosti SolidCAM-ovog modula „i-machining“ koji predstavlja primer najsavremenije CAM softverske tehnike. U četvrtom delu-DODATKU, razrađena je tehnologija obrade struganjem u „PROENGINEER/ ProNC“ modulu na primeru jedne „LATHE“ multifunkcionalne CNC mašine (STRUG+BUŠILICA).

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: CAD sistemi , Mašinske konstrukcije
Ostali naslovi iz oblasti: Mašinstvo

Izdavač: Kompjuter biblioteka; 2012; Broširani povez; latinica; 24 cm; 152 str.; 978-86-7310-486-7;