knjizara.com
Procena zrelosti za školu
kako pristupiti problemima procene zrelosti i adaptacije marginalizovane dece na školu?

Snežana Tovilović, Aleksandar Baucal (autor)

Procena zrelosti za školu
1540 din
U korpu

UVOD: U njemu su uopšteno predočeni priroda i značaj praktičnih problema vezanih za procenu zrelosti za školu i specifikovan je sadržaj narednih poglavlja u kojima su elaborirani pojedini aspekti tih problema
INTELIGENCIJI U SVETLU DILEMA O NJOJ: Autori govore o kontroverznim pitanjima iz domena psihologije inteligencije – pitanje udela naslednih i sredinskih činilaca u intelektualnom razvoju, kao i pitanje tumačenja (pronalaženja uzroka) rasnih i drugih grupnih razlika na testovima inteligencije.
KAKVE ŠANSE IMAJU MARGINALIZOVANA DECA? Poglavlje n

udi veoma informativan pregled istraživačkih nalaza koji se tiču uticaja nepovoljnih sredinskih faktora na intelektualni razvoj i mogućnosti kompenzovanja i prevazilaženja kognitivnih nedostataka za koje se pretpostavlja da nastaju dejstvom pomenutih faktora.
SPREMNOST ZA POLAZAK U ŠKOLU: Ostvrt na probleme koji su u vezi sa sadašnjom praksom procene zrelosti za školu – posebno na nedostatak preciznosti u određenju i operacionalizaciji ključnog konstrukta, kao i na ograničenu valjanost instrumenata kojima procenjujemo intelektualne aspekte zrelosti za školu.
ZAŠTO I KAKO TESTIRATI DECU IZ MARGINALIZOVANIH GRUPA? Autori navode načine kako da se delimično zaobiđu ili prevaziđu problemi diskutovani u prethodnim poglavljima. Posebno iznose preporuke za adekvatniju procenu zrelosti za školu romske dece.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Inteligencija , Kognitivni razvoj , Psihološka istraživanja
Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: Centar za primenjenu psihologiju; 2008; Broširani povez; latinica; 24 cm; 72 str.; 978-86-83797-62-2;