knjizara.com
Privatni život u srpskim zemljama srednjeg veka

Privatni život u srpskim zemljama srednjeg veka
rasprodato

Dosadašnji rezultati istraživanja svakodnevnog života u zemljama Zapadne Evrope i vizantijskog sveta, posebno petotomna Istorija privatnog života u redakciji Filipa Arijesa i Žorža Dibija, podstakli su pokušaj da slicnu istoriju dobije i srednjovekovna Srbija. Knjiga Privatni život u srpskim zemljama srednjeg veka u kojoj su sabrani radovi dvadeset domacih strucnjaka iz oblasti istoriografije, etnologije, arheologije i istorije umetnosti polazi od saznanja da savremeni svet može uspešno komunicirati i sa tako udaljenim istorijskim epohama kakva je srednji vek. Razumevan

je tog osobenog i nama neobicnog sveta, sa njegovim idealima, postignucima i protivurecnostima, najbolje se može postici upravo zagledanjem u nalicje politicke istorije, dakle u privatnost i svakodnevicu. Tekstovi u knjizi grupisani su u tri tematske celine: Okviri svakodnevice, Telo i Svet duhovnog, zamišljene tako da problemski obuhvate što širi raspon ispoljavanja privatne, kako telesne tako i duhovne egzis tencije srednjovekovnih Srba. Politicka, privredna i kulturna istorija poslužile su kao polazna osnova za istraživanja koja u središte pažnje stavljaju pojedinca, njegov pogled na svet, delanja i navike. Buduci da predstavlja pionirski poduhvat, cilj dela je da pruži realnu sliku istraženosti ove problematike i podstakne proucavanje novih i neobradenih pitanja.Knjiga "Privatni život u srpskim zemljama srednjeg veka" otvorila je prozor ka privatnom životu Srba u doba pre dolaska Turaka.

Ovo kapitalno delo, prvi tom od najavljenih četiri, podstaknuto je već objavljenim prevodima knjiga "Istorije privatnog života" francuskih istoričara Filipa Arijesa i Žorža Dibija, kao i serijom predavanja u Beogradu na istu temu.

Više od dvadeset saradnika, pod uredničkom rukom profesorki Danice Popović i Smilje Marjanović-Dušanić, na nov način iščitavali su arheološke iskopine, arhive, pisma, prepiske i otkrivali život iza velikih istorijskih zbivanja. Kako smo živeli, kako smo putovali, šta smo jeli, kako smo se oblačili, kako smo se svađali, mirili.

T. Č.


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Clio; 2004; ćirilica; 21 cm; 652 str.; 86-7102-142-4;