knjizara.com
Priručnik za loše majke

Kejt Long (autor)

Priručnik za loše majke
rasprodato

1997. godina. Bler je postao premijer, Dajana je umrla, a Šarlot je zatrudnela. Upisala je završnu godinu škole nastojeći da ublaži majčin bes. Povremeno uspešno sprečava svoju nanu da ubaci u toster razne „nehlebaste“ predmete poput školskih sastava ili računa i nastoji da upozna nekog finog momka (mnogo finijeg od onog s kojim je zatrudnela).
1997. godina. Bler je postao premijer, Dajana je umrla, a Karenina ćerka je zatrudnela. Karen je teško da to prihvati; Šarlot je trebalo da se upiše na univerzitet i radi sve ono što Karen nije mogla jer je, avaj, ostala u drugom stanju sa Šarlot. Karen brine o nani koja čuva veliku porodičnu tajnu i usput je izbezumljuje. U međuvremenu nastoji

da ubedi sebe kako u životu postoje i gore stvari od činjenice da će postati baba u trideset trećoj godini. Samo kad bi mogla da se seti koje su to stvari.

1997. Bler je postao premijer, Dajana je umrla, a nanina unuka je zatrudnela. Nana veruje kako će na kraju ipak sve biti u redu i prihvata to mnogo lakše od svoje razgnevljene kćeri. Nju muče druge stvari, na primer: šta se stvarno desilo jednom davno kad se njen mali brat utopio u kanalu i gde je ona tad bila, a nastojanje da se priseti iz nekog razloga je mnogo teže nego što bi trebalo da bude.

Priručnik za loše majke je priča o razdoblju života Šarlot, Karen i nane od kojih nijedna ne prihvata u potpunosti činjenicu da su se stvari istrgle kontroli. Zašto je sve tako teško? Zašto najsmešnije greške imaju pogubne posledice?

Vedro i mudro, bistro sagledavanje mnogih momenata majčinstva i detinjstva od trenutka pucanja kondoma do predaje zahteva za razvod ili – posmatrajući s više optimizma – od trenutka kad začujete prvi plač svoje bebe do momenta kad shvatite da se majke razlikuju isto onoliko koliko se razlikuju i deca i da je ljubav ponekad važnija od svega.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2007; Broširani povez; latinica; 20 cm; 320 str.; 978-86-7436-708-7;