knjizara.com
Pesme, raporti

Brana Cvetković (autor)

Pesme, raporti
1650 din
U korpu

Poslije osam decenija od upokojenja istaknutog srpskog književnika, kreativnog glumca i pozorišnog djelatnika, Branislava Brane Cvetkovića (1875–1942), pred nama se nalazi izdanje izabranih djela ovoga pisca. Imajući u vidu obim i raznovrsnost književnog djela, ali i činjenicu da je najvećim dijelom bio skrajnut i zaboravljen u našim dosadašnjim književnoistorijskim sintezama i istraživanjima, izdanje Cvetkovićevih izabranih djela ima prvorazredni značaj za srpsku nauku o književnosti, kao i za srpsko izdavaštvo. Priređivač dr Al

eksandar Pejčić je sa mnogo tekstološke pouzdanosti i iskrene posvećenosti ovom zahtjevnom poslu pripremio čitavo izdanje, uradio je adekvatne studije, komentare i pojašnjenja uvrštenih tekstova. Pejčić je sagledao Branu Cvetkovića kao nepravedno skrajnutu i zaboravljenu, a zapravo izrazito kreativnu stvaralačku ličnost, kao glumca, reditelja, scenografa, slikara, pjesnika, komediografa, pripovjedača, aforističara, karikaturistu i esejistu.

Prof. dr Goran Maksimović

U svom prosečno dugom životnom veku Brana Cvetković uspeo je da uradi ono što bi bilo mnogo i za čitav kolektiv sličnih umetnika. Ono po čemu su ga savremenici najviše uvažavali, i po čemu je i do danas, čini se jedino, ostao upamćen jeste, s jedne strane, njegova zasluga za razvoj tzv. bulevarskog pozorišta u Beogradu i Srbiji, čemu je kruna njegov Orfeum. S druge strane, našu kulturu zadužio je i svojim radom na književnosti za decu, a pogotovo kao jedan od pokretača znamenite „Politike za decu“. Svaka knjiga propraćena je uvodom, a u prvoj knjizi nalazi se i opsežan priređivačev predgovor koji predstavlja, to slobodno možemo reći, do sada najopsežniju i najbolju studiju o Cvetkovićevom književnom stvaralaštvu.

Prof. dr Bojan ?orđević

U prvih sedam knjiga ovih Izabranih dela dati su reprezentativni izbori iz svih domena Cvetkovićevog stvaralaštva. Izbor je obuhvatio gotovo sve žanrove u kojima se Cvetković ogledao i u kojima je dao zapažena dela. Opšti uvid u njegovo stvaralaštvo, ostvaren ovim Izabranim delima, čitaocu omogućava i da prati razvoj tendencija koje su u srpsku književnost uveli pisci poput Nušića i Domanovića. Kako Cvetković ni u svom vremenu nije bio priznat, pa čak ni prihvaćen od akademske javnosti, treba odati posebno priznanje dr Aleksandru Pejčiću što se poduhvatio ozbiljnog istraživačkog posla da čitaocima približi ovog svestranog i nepravdeno skrajnutog umetnika, zahvatajući pritom i šira pitanja kulture i kulturne istorije.

Dr Tatjana Jovićević, viši naučni saradnik


Ostali naslovi iz oblasti: Deca

Izdavač: Institut za književnost i umetnost; 2022; Tvrd povez; ćirilica; 22 cm; 656 str.; 978-86-7095-297-3;