knjizara.com
Pred-ratne pesme

Gvido Tartalja (autor)

Pred-ratne pesme
rasprodato

Pored pesama, priča i malih scena za decu, Tartaljina opsežna rukopisna zaostavština obuhvata lirske, memoarske, putopisne, književnokritičke i druge vrste zapisa. Po dimenzijama najsitniji dokument u toj zaostavštini je jedan notes od 50 listova povezan žičanom spiralom. Beležnica je ispunjena stihovima pesama čitko ispisanih olovkom, dobro zaoštrenom. Na prvoj stranici pisac je ispod naslova zabeležio podatak: "Napisano od jula 1938 -". Zaključni termin nije naznačen. (...) Taj termin je april 1941. godine i početak okupacije. (...) Veći deo obuhvaćenih pesama štampan je u književnoj periodici.
Iako pesme iz m

ale beležnice nisu međusobno vezane u ciklus, one kao zbirka predstavljaju celinu primento drukčiju ne samo od pesama autorovih savremenika, nego i od pesnikovih vlastitih radova. Elegičan ton i crni oblaci slutnje u njima nisu ostavili nimalo mesta onoj vedrini sa humorom koji u piščevoj poeziji za decu preovlađuju. (...) Znatan deo pred-ratnog sveta iščezao je brzo i nepovratno. Isprekidanu povorku fabričkih radnica, subotom, ubrzanog hoda, pesnik je mogao gledati ispod prozora svoje sobe. Nizovi starinarnica duž beogradske Aleksandrove ulice na obodu današnjeg Tašmajdanskog parka, nestali su u plamenu zapaljivih bombi. ...
Mogućnost da, i bez tekstološkog aparata, sva piščeva kolebanja budu ipak sačuvana u autentičnom vidu, omogućila je digitalna tehnologija, zastupljena ovde u vidu kompakt diska priloženog knjizi. (Iz pogovora Iva Tartalje, priređivača knjige.)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaća poezija
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Plato; 2013; ćirilica; 20 cm; 107 str.; 978-86-447-0578-9;