knjizara.com
Praznik u Rimu

Viktorija Tokareva (autor)

Praznik u Rimu
rasprodato

Praznik u Rimu je izbor od osam proza – neke su zapravo duže novele ili kratki romani ispisivani još od osamdesetih pa do današnjih dana. Već je uvodna novela “Strelac” neodoljiva pripovest o (u virovima tranzicije) propalom inženjeru Kostji i njegovim zapletenim odnosima sa ženama i Fortunom. Slično važi i za priču “Sentimentalno putovanje” u kojoj Tokareva odvodi grupu sovjetskih narodnih umetnika iz brežnjevljevske Epohe Zastoja na turističko putovanje u Rim.
Naslovni “Prazni

k u Rimu”, autobiografski intoniran, uvodi u priču nikoga drugog do ostarelog maestra Federika Felinija, dok nam autorka kao “uzgred” ispreda još jednu storiju o neuporedivosti iskustava ljudi koji su na život gledali sa različitih strana jednog te istog zida. Nema prostora za pojedinačno pretresanje svih priča, ali kvalitet proza Viktorije Tokareve ne posustaje.
ri susretu sa ovako superiornom pripovedačkom moći zahvalni čitalac može, treba i mora da se prepusti odušku čiste radosti zbog toga što se u makar srcu nedogledno velike i čarobne ruske literature još mogu naći pripovedači koji su u stanju da nedvojbeno savremenim pripovedačkim sredstvima pričaju o Najvažnijim Nesporednim Stvarima Na Svetu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ruska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Stylos art; 2004; latinica; 21 cm; 328 str.; 86-7473-173-2;