knjizara.com
Pravoslavni manastiri u Bosni i Hercegovini

monah Ignjatije (autor)

Pravoslavni manastiri u Bosni i Hercegovini
rasprodato

Ova foto-monografija prezentuje većinu manastira pomenutih prostora, neposrednim hodočasničkim metodom, optimističkim pristupom punim ljubavi. Iz nje se čitalac ima obavestiti o duhovnom istrajavanju na ovim prostorima i neprestanom rastu čak i u vremenu koje nije tome pogodovalo.Monografija je, reklo bi se, posvećena svim episkopima, monasima i vernom narodu čija su sedišta, obitavališta i predmet staranja pomenuti manastiri. U tom smislu, ona je kolektivno delo Crkve na ovim prostorima, te stoga izostaju imena neposrednih njenih autora iznad naslova publikacije. Te podatk

e nalazimo u impresumu, gde je kao autor teksta naznačen monah Ignjatije (Marković), a autor fotografija je Dušan Petković. Tekstualni prikazi su sinteza istorijskih podataka i neposrednog svedočenja. Ravnoteža je uspešno izvedena, tako da čitalac pred sobom ima zaokružanu celinu koja zamenjuje njegov neposredan boravak na ovim mestima. Istom metodikom se rukovodio i autor fotografija, beležeći mesta i duhovne i kulturne pažnje, ali i ambijente njihovog nastajanja i trajanja. Tako je trajanje akcentovano i kroz tekst, gde će se sadašnje stanje prirodno nadovezivati na prošlost. Kroz ovu monografiju možemo pratiti temelje klasične, ali i razvoj savremene crkvene arhitekture, živopisa i crkvenog mobilijara (dela primenjene umetnosti Crkve) ali i duhovni život koji daje nadu.
Monografija je nadoknada za mnoga naša propuštena putovanja. Dizajn je čini prijatnom za listanje i razgledanje. Može se sa lakoćom sagledati od korice do korice, ali i pojedinačno, u zavisnosti od trenutnog interesovanja čitalaca. Tekstualni deo je u integralnoj verziji preveden na engleski jezik. Ko bude imao monografiju u svojoj biblioteci, verujemo, često će je uzimati sa police.
Goran Janićijević


Ostali naslovi iz oblasti: Pravoslavlje

Izdavač: Filip Višnjić; 2008; Tvrd povez; ćirilica; 32 cm; 254 str.;