knjizara.com
Poslušnošću do znanja

Vladimir Džinović (autor)

Poslušnošću do znanja
rasprodato

U vremenu sve nerazgovetnijih granica i, tome uprkos, istodobnih velikih zategnutosti i suštinskih sukoba između (ali i unutar) različitih paradigmatskih pristupa istraživanju u oblasti obrazovanja, Vladimir DŽinović je u okrilju Fukoovog poststrukturalizma obavio pronicljivo istraživanje/napisao vrednu i zanimljivu knjigu "Poslušnošću do znanja", koja svedoči o velikim i snažnim mogućnostima poststrukturalizma M. Fukoa (i, posebno genealogije) za neophodnu, dragocenu kritičku analizu tendencija, politika i praksi u obrazovanju, a posredno svedoči i o vrednosti tzv. "Nove paradigme" istraživanja u oblasti obrazovanja.
Prof. dr Živan Ristić

(iz recenzije)

Posebnu smelost i samostalnost u naučnom promišljanju autor pokazuje izričući pretpostavku da "upravo praksa poslušnosti koja je utemeljila, usmerila, oblikovala obrazovanje... (u Srbiji s kraja 19. i početka 20. veka)... predstavlja izvor svih diskursa školskog neuspeha".
Dr Slavica Ševkušić (iz recenzije)

Autor je pokazao kako je školski neuspeh sprega ekonomskih, političkih i širih društvenih okolnosti, a ne, kako se tradicionalno pretpostavlja, jedino domen ličnih, individualno imanentnih sposobnosti, odnosno nesposobnosti. Uzimajući ovo u obzir, ovo delo u svojoj transdisciplinarnosti obezbeđuje veoma vrednu teorijsku (i metateorijsku) poziciju u sagledavanju neodvojivosti znanja/moći koje su ugrađene u manje ili više skrivene strategije za klasifikaciju ljudi kao uspešnih ili neuspešnih - u početku u okvirima školskog sistema, a kasnije i na nivou životnih uspeha/neuspeha.
Prof. dr Dušan Marinković (iz recenzije)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Učenici , Vaspitanje
Ostali naslovi iz oblasti: Pedagogija

Izdavač: Institut za pedagoška istraživanja; 2010; Broširani povez; latinica; 21 cm; 147 str.; 978-86-7447-093-0;