knjizara.com
Poslednji katon

Matilda Asensi (autor)

Poslednji katon
rasprodato

U podzemnim prostorijama ispod grada Vatikana, zatvorena među kodeksima u svojoj kancelariji Tajnog arhiva, sestra Otavija Salina, paleograf međunarodnog ugleda, dobija zadatak da dešifruje neobične tetovaže koje su otkrivene na lešu jednog Etiopljanina: sedam grčkih slova i sedam krstova. Tik uz telo pronađeni su i naizgled bezvredni komadići drveta. Sve su sumnje upućene ka tome da te relikvije zapravo pripadaju Časnom krstu, pravom krstu Isusa Hrista.

Uz

pomoć profesora Bosvela, arheologa iz Aleksandrije, i kapetana vatikanskog obezbeđenja, Kaspara Glauser-Rojsta, glavna junakinja želi da razotkrije ko stoji iza misterioznih nestanaka relikvija iz crkava širom sveta, što će je provesti kroz avanturu prepunu zagonetki - sedam iskušenja, zasnovanih na sedam smrtnih grehova - a čini se da pesnik Dante Aligijeri i Čistilište iz njegovog dela Božanstvena komedija sadrže ključeve koji jedini mogu da otvore mnoga vrata. Tih sedam testova će ih prošetati kroz sedam gradova - od Rima do Antiohije, preko Ravene, Atine, Jerusalima, Konstantinopolja i Aleksandrije - gde će uz rizik i mnogo emocija pokušati da saznaju ko je poslednji katon.

Kradljivci relikvija, hrišćanske crkve Istoka i Zapada, jedno mračno religijsko bratstvo i
Božanstvena komedija Dantea Aligijerija, sve su to ključevi za ovaj očaravajući roman u kome se misterija i avantura prepliću oko Istorije.
* * *
Oslanjajući se na umetnost i književnost kao na osnovne elemente zapleta, Matilda Asensi, posle dokazanog uspeha sa Jakobusom, sada nas, svojim još bogatijim i nesumnjivo još ambicioznijim romanom, poziva u burnu šetnju kroz Istoriju i najstrože Čuvane tajne hrišćanstva.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Španska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dereta; 2009; Tvrd povez; latinica; 25 cm; 476 str.; 978-86-7346-687-3;