knjizara.com
Posle svih ovih godina

Vladimir Radić (autor)

Posle svih ovih godina
rasprodato

Roman Vladimira Radića, pisan u trećem licu, kroz sećanje ispisuje poslednje gimnazijske dane praćene ekskurzijom, s naznakom studijskog usmerenja i izborom zanimanja. Tematski razuđen na početku, sveden je znalački na glavne ličnosti u trouglu: Saša, Tanja i Igor, te vedru i pragmatičnu Enu. Počinje primamljiva čitljivost, osobito u delovima naslovljenim "Rukopis". Tu su i biserni delovi "Najzad" i "Ono najbolje".
Imamo stranice zanatski sasvim sigurnog književnog hoda. Kompozicija odgovara sadržini i ni malo je ne narušava. Doživljajnost

je upečatljiva i dinamična, zahvaljujući postavljanju radnje u dijalošku formu, što je i omiljena čitalačka percepcija savremenog romana (pomenimo samo milionske tiraže Robinsovih i Šeldonovih knjiga). Oni sadrže produžujuću funkciju i zavode red oko jedinstvene ideje o prolaznosti i često neželjenih obrta mladalačkih zanosa i potreba. Nisu zanemarljive, makar i usputne, refleksije za bogaćenje suvoparnog dijagnosticiranja. Implikacija ljubavnog jezgra glavnih likova raspršena u bezosećajnoj profitabilnosti ocrtava ton modernosti. Samo naznačen, samoubilački čin nije zaplovio talasima trilera.
I navođenjem usputnog komoditeta beleženja romana na raznim kontinentima, oseti se dubok unutarnji isceliteljski čin autora, zaštićen samokontrolom, a toliko žudno očekivan i ispunjen i kod čitaoca. Ekspliciran hronotop, makar i na margini, umešno je ugrađen, pogotovo zato što su događaji vezani za autentični prostor.
Želja Vladimira Radića da svoj roman objavi opravdana je i razložna – do univerzalnog se i stiže što većim osvešćavanjem pojedinačnog, nepristupačnog i slučajnog. Svaka lična istina traje dogod se prenosi i živi u nama svima.
Milenko Popić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Alma; 2010; Broširani povez; latinica; 21 cm; 228 str.; 978-86-7974-194-3;