knjizara.com
Portreti srpskih vladara
(IX-XII vek)

Tibor Živković (autor)

Portreti srpskih vladara
rasprodato

Ova knjiga je zamišljena kao skup portreta vladara Srbije, Zahumlja, Bosne i Duklje u razdoblju koje se u istoriografiji naziva ranim srednjim vekom. Svakom studentu istorije poznato je da o ovim vladarima i njihovom vremenu nije dovoljno rečeno, pre svega zbog oskudice izvora. Baveći se poslednjih godina uglavnom pitanjima srpskog ranog srednjeg veka, pokušao sam da postojeću prazninu makar delimično popunim osvetljavanjem vladarskih ličnosti ovog doba i osnovnih pravaca njihovog političkog delovanja.

Za izbor ličnosti koje će naći mesto u ovoj knjizi presudna je bila ocena istorijske vrednosti izvora u kojima se pominju. Vladari ko

ji se javljaju u prvim poglavljima LETOPISA POPA DUKLJANINA ostali su izvan mog zanimanja, jer ih nijedan drugi izvor(latinski, grčki), izuzev izvora koji se oslanjaju na LETOPIS, ne pominje. Ali, i mimo ovog razloga, o tim vladarima ne može se reći više od samog pomena njihovog imena.

Pitanja identifikacije brojnih toponima u Srbiji i Duklji, kao i različitih datiranja pojedinih bitnih događaja, ostavljena su uglavnom po strani, jer bi to raspravu odvelo u drugom pravcu.


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Zavod za udžbenike - Beograd; 2006; ćirilica; 24 cm; 196 str.; 86-17-13754-1;