knjizara.com
Ponoć je u sobi uspomena

Đorđe Pisarev (autor)

Ponoć je u sobi uspomena
594 din
Stara cena: 660 din
U korpu

Efektan kratki roman Đorđa Pisarev bavi se životom usamljenika raspetih između sirove fantastične stvarnosti, ludila i snova. Reč je o remek-delu postmoderne srpske proze u kojem se ljubavna priča prepliće sa pričom o propasti jedne porodice.
Gojko Tešić

Roman počiva na otklonu od urbocentričnog modela sveta, zasnovanom i oblikovanom u kratkotrajnoj ali obeležavajućoj seoskoj erotskoj utopiji glavne junakinje, u kojoj «i dalje su svetlucale sve zvezde sveta», nasuprot depresivnom gradskom nebu «koje se spustilo na tlo».
Tihomir Brajov



Pisarev se otvorio prema istorijskom okruženju našeg doba i ovdašnjeg prostora, iako putokazi književnosti (i tekstova) i dalje u velikoj meri oblikuju intimne svetove njegovih protagonista.
Vasa Pavković

Bez obzira na realističnost priče, «Ponoć je u sobi uspomena» još jednom potvrđuje da Pisarev nije, niti mu je stalo da bude, realistički pisac (što ne znači da ne promišlja realnost).
Zoran Đerić

Roman se (raz)otkriva kao višeslojna slagalica u kojoj se mogu prepoznati nekoliki reperi postmodernističkog romana.
Ilija Bakić

Junakinja se iz grada, oličenog u neurasteničnom Piscu i ljubavniku, vraća u u rodno «selo nakraj sveta, gde Sunce gotovo nikad ne sija» (zavičajnom, prirodnom identitetu), gde će se, kroz mešanje rituala i iracionalnih vizija sa stvarnošću, razrešiti podvojenosti njene ličnosti.
Vesna Trijić

Dilema junaka je hamletovsko/osterovska: šta sve možeš (u Njujorku...) kad si mrtav oduvek?
Milan Živanović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Agora; 2010; Tvrd povez; ćirilica; 22 cm; 136 str.; 978-86-6053-040-2;