knjizara.com
Politika dobiti korporativnog preduzeća

Dejan Malinić (autor)

Politika dobiti korporativnog preduzeća
rasprodato

U središtu funkcionisanja korporativnih preduzeća nalazi se dobitak, kao osnovni motiv privređivanja, najvažnija pokretačka snaga, osnova i okvir podele i glavni kriterijum rasuđivanja o razumnosti ekonomskog ponašanja. Opšti interes učesnika u korporativnom aranžmanu, vlasnika, menadžmenta, kreditora, zaposlenih i društva u celini u pogledu upotrebe ograničenih resursa, u uslovima kada je korporativna imovina nedodirljiva za ulagače i kada večita sukcesija pripada preduzeću a ne vlasnicima, nameće dobitak i politiku dobitka kao nešto čime se sva preduzeća bave i čime se moraju baviti.

Osnovna namer

a u ovoj knjizi je da se, umesto široko zastupljenog parcijalnog i segmentarnog istraživanja politike dobitka, primeni jedan gotovo neeksploatisan širi pristup i da se od razbacanih i po mnogo čemu konfrontiranih delova po funkcionalnim i drukčije koncipiranim parcijalnim politikama formira jedinstven korpus politike dobitka korporativnog preduzeća. Polazna ideja pri tome je da politika dobiti prioritetno pretpostavlja odgovor na tri ključna pitanja: 1) koji su izvori dobitaka i kako projektovati ciljna dobitna ostvarenja, 2) kako dobitak meriti i, s tim povezano, koji dobitak treba iskazati i 3) na koji način raspodeliti iskazani dobitak, a da to bude u funkciji maksimiranja tržišne vrednosti preduzeća.

Pod pretpostavkom da su pitanja dobro postavljena, u smislu da korektno slede logiku funkcionisanja korporativnih preduzeća, celovita politika dobitka obuhvata politiku zadavanja (projektovanja) ili ostvarivanja dobitka, politiku iskazivanja dobitka i politiku podele dobitka. Svi problemi su razmatrani sa stanovišta njihovog uticaja na tržišnu vrednost preduzeća.

Knjiga se koristi kao udžbenik na master studijama na predmetu Politika dobiti preduzeća. Istovremeno, ona je namenjena korporativnim menadžerima, računovođama, finansijskim analitičarima i svima onima koji se na bilo koji način bave problemima koji zadiru u suštinu funkcionisanja korporativnog preduzeća.


Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija , , Udžbenici iz ekonomije

Izdavač: Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu; 2007; Broširani povez; latinica; 24 cm; 420 str.; 86-403-0823-6;