knjizara.com
Pogled s Kalemegdana

Vladimir Velmar-Janković (autor)

Pogled s Kalemegdana
rasprodato

Knjigu su zajedničkim snagama objavili Dereta i Biblioteka grada Beograda, a njena posebna zanimljivost je u tome što je pogovor napisala kćerka pisca, poznata književnica Svetlana Velmar Janković.

Prema rečima Predraga Protića, "Pogled s Kalemegdana" (podnaslov glasi "Ogled o beogradskom čoveku") jeste knjiga u kojoj je autor pokušao da, katalogizirajući naše probleme, ponudi izlaz iz "onog bezizlaza i one krize u kojima se srpski narod našao posle Prvog svetskog rata, i iz koje od tada do danas nije izašao, i teško da će skoro izaći". Protić je istak

ao skeptični odnos Velmar Jankovića prema Zapadu i dodao da, slagao se čitalac sa piscem ili ne, "Pogled s Kalemegdana" jeste knjiga koja aktivira onoga ko je čita.
Sudbinu svoga oca naša spisateljka doživela je kao neku vrstu paradigme za izbegličku sudbinu intelektualaca posle Prvog svetskog rata, a koja se nažalost nastavila i pred kraj 20. veka. "I svi su pobegli iz svoje domovine, pod politikom totalitarnosti", naglasila je Velmar Janković, te je stoga pitanje ispaštanja upravo ono kojem spisateljica ubuduće želi da se posveti.

A. C.


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija , , Romani

Izdavač: Dereta; 4. izdanje, 2002; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 160 str.;