knjizara.com
Poezija teorija rod
moderne i postmoderne američke pesnikinje

Dubravka Đurić (autor)

Poezija teorija rod
rasprodato

U knjizi Poezija, teorija i rod, Dubravka Đurić se bavi problemima poezije modernizma i postmodernizma preko pesnikinja modernizma (H.D., Gertrud Stajn, Mine Loj) i postmodernizma (Lin Hedžinien, Rejčel Blau i Suzan Hau), autorkama koje po njenom mišljenju, dominantna muška pesnička i kritičarska kultura marginalizuje.

"Većina pesnikinja obuhvaćena ovim radom delovala je i deluje u radikalnim, eksperimentalnim pesničkim praksama, koje su u većini kultura, pa i u američkoj, dugo bile marginalizovane. Ipak, od šesdesetih godina 20. veka, a naročito tokom osamdesetih i devedesetih, radikalne pesničke prakse u američkoj kulturi postaju jedna od dominantnih struja." (D. Đurić)



Polazeći od pretpostavke da su teorija i poezija neodvojive discipline i da "diskursi poezije sadejstvuju sa diskursima teorije", autorka se bavi i uticajem jezika savremenih teorija kako na samu radikalnu pesničku praksu, tako i na polje čitanje "radikalnih modernistkinja i postmoderniskinja".

Dubravka Đurić u uvodnim napomenama za knjigu Poezija, teorija i rod ističe da joj je bilo važno da naglasi i to "da su svi ljudski proizvodi proizvodi kulture i kao takvi duboko su ideoliški, drugim rečima, učestvuju u proizvodnji subjekata i društvenih odnosa, u reprodukovanju odnosa moći i u proizvodnji polne, klasne, seksualne, rasne, itd razlike."

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Književna kritika , Komparativna nauka o književnosti
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Orion Art; 2009; Broširani povez; latinica; 21 cm; 439 str.; 978-86-83305-44-5;