knjizara.com
Piva i Ćalasani
antropogeografska studija

Boriša Ćalasan (autor)

Piva i Ćalasani
880 din
U korpu

Uvidom u publikovane izvore, odnosno literaturu, uočava se da je prošlost Pive, uprkos činjenici publikovanja nekoliko desetina monografija, članaka, separata itd., zapravo samo ono što je u svojim djelima naveo Obren Blagojević, ali i Svetozar Tomić, kao Blagojevićeva naučna preteča. Ukoliko se dublje analiziraju radovi ova dva naučnika, lako se zapaža da su oni veoma fragmentarni iako je Blagojevićevo djelo napisano na više od 800 strana. Razlozi za to nalaze se u limitiranim mogućnostima vremena u kome su oni nastajali. Treba podsjetiti da je Tomić svoja istraživanja vršio do druge, a Blagojević do sredine šeste decenije 20. vijeka. Njima je bilo dostu

pno ono što je do tada bilo publikovano, a od arhivske građe samo oni fondovi koji su tada bili sređeni, a njih je u odnosu na vrijeme današnje ipak veoma malo.
Okosnicu istorijske vizure Blagojevićevog rada čine lični fondovi nekoliko uglednih Pivljana, a Tomićev rad nastao je praktično na osnovu terenskog istraživanja – što pokazuje oskudan izbor literature u bibliografiji njegovog djela, kao i njegovo priznanje kako je krenuo u svoj projekat, u uvodnom dijelu.
Ako bismo uzeli kao komparativan primjer sve ono što je objavljeno o, npr., stanovništvu Pive, od Blagojevića do sada, uočili bismo bar 30 objavljenih monografija o porijeklu bratstava Pive, od kojih je veliki dio u koliziji sa Blagojevićevim istraživanjem, da ne govorim o najmanje tri nepoznata popisa stanovništva Pive, od kojih je jedan iz 1477. godine. Ovo je samo primjer stanja stvari kada je u pitanju valorizovanje naučnih izvora o prošlosti Pive. Ne treba zaboraviti da je ipak prošlo blizu pola vijeka od završetka rukopisa O. Blagojevića do danas. Praznine u prikazu prošlosti Pive kod ovih autora danas je lakše popuniti. Suštinski, nijedan od njih nije imao nikakvog tumačenja prošlosti Pive praktično do perioda pred kraj vladavine Hercega Šćepana, dakle, Piva prije kraja 15. vijeka ostala je potpuna nepoznanica. Dovoljno je istaći da je posljednjih dvadeset godina izdato na desetine publikacija koje kvalitetno tumače i te „neobrađene“ vijekove, a istakao bih 28 tomova Crnogorske bibliografije.
Antropogeografska studija „Piva i Ćalasani“, autora Boriše Ćalasana, jedna je u cilju popune praznine prikaza prošlosti i volarozivanja naučnih saznanja i analize geneze bratstva Ćalasan u Pivi, odnosno Pive kao kolijevke, doma i plemena bratastva Ćalasan.
Prof. dr Velibor Vasović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Crna Gora
Ostali naslovi iz oblasti: Geografija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2. izdanje, 2018; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 250 str.; 978-86-515-1371-1;