knjizara.com
Pitagorin život

Jamblih (autor)

Pitagorin život
rasprodato

Pitagora je antički grčki matematičar, naučnik, astrononom i filozof, osnivač filozofskog, matematičkog, mističkog i naučnog društva ili zajednice, koja je poznata pod imenom Pitagorejska škola. Danas je najpoznatiji kao tvorac Pitagorine teoreme . Uticao je na filozofsku misao i religijska shvatanja antičkog doba. Pod pitagorejskom teorijom brojeva podrazumeva se zapravo jedna teorija bića, teorija koja se odnosi na prirodu stvari, obuhvata matematiku, muziku i astronomiju. Aristotel smatra da su se oni koje nazivaju pitagorejcima prvi posvetili matematici i unapredili je, a pošto su bili odgojeni u njoj, smatrali su da su njena načela ujedno i načela svih stvari.
I tako su

samo vek - dva iza Pitagore, sve nauke koje poznajemo danas, prispele do svog zasnivanja - i astronomija i fizika i geometrija, a tek posle dva milenijuma upoznajemo njihov istinski razvoj.
Jamblih je, sačinio panegirik o Pitagori ističući njegove vrline, mudrost, pravednost, umerenost i hrabrost. Za njega je duša Pitagore poslata među ljude od boga, sa onog najvišeg mesta u povorci Apolona da ih poduči i usmeri. Pitagorin život je priča o čoveku koji je pre 2500 hiljade godina postavio neke od postulata prema kojima se i danas upravljamo.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Filozofi
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Dereta; 2012; latinica; 17 cm; 168 str.; 978-86-7346-844-0;