knjizara.com
Pit Mondrijan : slučaj Kompozicije II

Simona Ognjanović, Jelena Dergenc (autor)

Pit Mondrijan : slučaj Kompozicije II
2200 din
U korpu

Težište ove izložbe predstavlja biografija jedne slike, koja je usled svoje izuzetne slojevitosti učinila „Kompoziciju II“ bitnim akterom lokalne umetničke scene. Reč je o delu Pita Mondrijana, jednog od najznačajnijih umetnika apstraktnog slikarstva 20. veka. Nastala u Parizu 1929, Kompozicija II je dve godine kasnije stigla u naš muzej u sklopu poklona Odbora za širenje holandske umetnosti u Jugoslaviji . Ta donacija bila je deo šire ekonomske i kulturne saradnje, organizovane u cilju razvijanja bližih međudržavnih i diplomatskih odnosa. Ovim gestom, Nar

odni muzej postao je jedna od prvih institucija u svetu koja je u svoju kolekciju uvrstila rad Pita Mondrijana iz neoplasticističke faze.
Tokom svog istraživanja, autorke izložbe Jelena Dergenc i Simona Ognjanović, uspele su da rasvetle mnoge muzeološke i umetničke kontekste u koje se ova slika periodično „uplitala“ tokom nekoliko decenija. Upravo preko tih priča, koje će i učiniti „Kompoziciju II“ dokumentom stvarnosti koju njen autor nije ni poznavao, moguće je pratiti i razumevati različite pozicije i shvatanja koja su definisala umetničku, kulturnu i društvenu realnost u lokalnom kontekstu. Ujedno, istražujući sve pomenute okvire, namera autorki bila je i da se otvori pitanje uloge muzeja u stvaranju i legitimisanju vrednosti, značenja i umetničkih pozicija, kao i odnosa muzeja kao mesta proizvodnje memorije i žive umetničke produkcije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Slikari
Ostali naslovi iz oblasti: Slikarstvo

Izdavač: Narodni muzej; 2014; Broširani povez; latinica; 23 cm; 136 str.; 978-86-7269-159-7;