knjizara.com
Pisma Danilu Kišu

Filip Gajić (autor)

Pisma Danilu Kišu
rasprodato

OVO JE KNJIGA: Posve neobična. Glasovi različitih pripovedača označeni su drugačijim fontovima i debljinom slova. Kada čitalac u drugoj polovini knjige otkrije da je pravi pripovedač jedan sasvim epizodan lik koji, međutim, dobija na važnosti zato što glavni junak špijunira njegov život kroz rupicu u zidu zatvorske biblioteke u kojoj služi nezasluženu kaznu, postaje jasna i grafička igra u knjizi i njen naslov, posle kojeg se Danilo Kiš više nigde ne javlja u romanu. Njega čitalac prepoznaje i oseća u tonu i atmosferi knjige Filipa Gajića, kao i u formi koja je omaž poetici velikog pisca.

ŠTA J

E PROBLEM OVE KNJIGE: život u Srbiji devedesetih godina, nemogućnost profesionalnog i emotivnog napretka kod mladih ljudi željnih da zgrabe svoj život. Porodica se raspada, toplina se bezuspešno traži u kratkoročnim seksualnim avanturama, a nežna, pritajena, iskrena i duboko čuvana ljubav iz detinjstva i mladosti kažnjava se onda kada se ispolji. Menjajući naglo, u momentu zapleta, žanr romana iz društveno-psihološke proze u trivijalan krimi roman, autor simbolično pokazuje kako su takva vrmena preko noći menjala iz korena ljudske živote, premetala njihove sudbine u nešto sasvim drugo i neočekivano.

PRVA REČENICA GLASI: Pretrčao je ulicu kod železničke stanice.

POSLEDNJA REČENICA GLASI: Kimono šušti sve glasnije, šušti kao sila mora koju donosi plima.

KADA BI OVA KNJIGA IMALA UKUS: osetila bi se milina od progutane, nevažno kako spremljene ribe, uhvaćene na obali Save, iza železničke staice, gde junaci tavore svoje živote. Na momente bi imala i ukus suncokretovih semenki koje grickate dok gledate uzbudljiv film u bioskopu.

PRONAĐITE SLIČNE KNJIGE: u opusu Danila Kiša.

PREPORUKA ZA ČITANJE: Izdvojite samo jedno popodne i sa slašću ćete je pročitati, ako je leto izadjite napolje, po mogućstvu na reku.

Blic

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Danilo Kiš
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Plato; 2009; ćirilica; 21 cm; 254 str.;