knjizara.com
Pazi, mama sluša!

Sanja Radenković (autor)

Pazi, mama sluša!
650 din
U korpu

DNEVNIK JEDNE MAME autorke Sanje Radenkovic,topla je ,iskrena I nezna prica o odrastanju dve njene kceri,Vanje I Mase.Potreba da se zadrzi radost, I pena,da se od zaborava sacuvaju dragoceni trenuci porodicne prisnosti,otkrivanja tajni zivota,odrastanja , suocavanja sa Zivotom.
Ova knjiga moze biti dragocena,ne samo za buduce (I sadasnje)roditelje,vec I za decu ,malisane I klince na pragu puberteta.Jer,ovde, mozemo naci odgovore na mnoge dileme I nedoumice,koje nam, u tom ,malenom dobu,izgledaju neresive I pregoleme.

Kolike su samo planine, u glavama devojcica I decaka,koje im se cine visoke kao Mont Everest,ili Kilimandzaro,prve uvrede,prve izdaje,prvo zaljubljivanje, to nemastoviti prosecan odrastao covek ne moze ni da zamisli.
I koliko odraslih,savesnih roditelja se nadje na brisanom prostoru Neznanja,pred prvim vesnicima odvajanja ,odbijanja I zatvaranja svoje dece?Koliko ,tih istih roditelja propusti te tako jednostavne I nezne trenutke bliskosti u kojime tece obostrano poverenje,jer ne zna kako da saopsti svom detetu da uvek sve treba da kaze.Da ne cuti.Ma sta to bilo.Ma kada to bilo.
Uvek sve reci svom ocu ili majci.Svaki problem, dilemu,tajnu.Mudrost je to, I poruka ove knjige.Uciniti svet vedrijim I boljim nego sto jeste,olaksati tim nemocnim I malim stvorenjima prve tuge, brige, strahove.Tajna je u ljubavi.U kolicini ljubavi koju prostremo kao tepih po njihovom detinjstvu.Jer, ona,autorka ove dragocene knjige, ulepsava Andersenove I Grimove bajke za svoje devojcice I u njima vise nema niceg surovog I tuznog.Ona ucestvuje u prvim strahovima, dilemama,druzenjima I takmicenjima.Ona je tu,kao dobar,skoro nevidljiv duh koji bodri,a ne gusi.Ona je vetar u ledja.Utociste.Oaza.Putokaz.
Kako ,suptilno I nenametljivo,ukazati na pravi put koji nije samo dobro vaspitanje,vec I Umece zivljenja?Kako usmeriti dete da se razvija u skladu sa svojom pravom prirodom?Vanja je sportski tip, a Masa je buduca femme fatalle.Svako je vec rodjen onakav kakav jeste I treba da bude u skladu sa sobom.Pamticu sve,divan naslov pesme Desanke Maksimovic.Pamticu njihov prvi sneg,prve ljubicice,prvi izlazak u kafanu,prvo zajdnicko putovanje u Bec,prvi veliki soping u kom smo saznali-kako devojcice Vanja I Masa, vide sebe?
Ova knjiga je visestruko korisna.Ne samo zbog toga sto svet vidi sa suncane strane,lepsi,bolji, pravedniji,veseliji,vec I zato sto nas autorka uci kako da nas zivot zaista postane bolje mesto.Jer, autorka je ,svesna prolaznosti I brzine kojom tece nasa,Velika Reka,uzela kao lajtmotiv svoje knjige recenicu DobrICe Cosica iz Vrmena smrti Ljubav se ne nadoknadjuje.To osecanje ima samo jedno, I svoje vreme..
I zaista,barem to mozemo,da volimo I da pokazemo ljubav,odmah I u svakom vremenu.jer, jedino je to sigurno,da nas samo ljubav moze spasiti.
Ziveti nije sto I polje preci,sto rece pesnik.Samo nam ljubav moze olaksati I ulepsati zivot.
Prolece, leto,jesen I zima.Svaki nas uzrast.Svaki dan je vazan.
Zato je ova knjiga dragocena.Sto nam to kazuje.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Dečija književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani i priče za decu

Izdavač: Knjiga komerc; 2015; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 175 str.; 978-86-7712-376-5;