knjizara.com
Pasji život - Rokamboleska Sigmunda Frojda

Mani Larsene (autor)

Pasji život - Rokamboleska Sigmunda Frojda
rasprodato

Reč rokamboleska vodi poreklo od imena Rokambol, prvog antiheroja, a zatim junaka serijala romana pisca Pjera Ponsona di Teraja. Rokambol se prvi put pojavljuje u romanu Tajanstveno nasledstvo koji je u delovima objavljivan u francuskim novinama Le patri 1857. godine. Rokamboleska je s vremenom počela da označava preterane i neverovatne avanture koje nisu previše zasnovane na stvarnosti.

Ko je Mani Larsene?
Emanuel (Mani) Larsene jedan je od najperspektivnijih francuskih strip autora. Nakon rada u časopisima Le rever de rune i Fluid glasijal, 1997. godine počinje da radi za čuveni Spiru magazin. Tu zaj

edno sa Žanom Mišelom Tirijeom kreira La vie est courte, zbirku urnebesnih gegova zasnovanih na njihovoj viziji nazovimodernog društva. 2000. godine prelazi u uzdavačku kuću Dargo i uskoro zajedno sa Luisom Trondhajmom počinje rad na serijalu Kosmonauti budućnosti. Dve godine kasnije, upoznaje Žana Iva Ferija (novi scenarista Asteriksa) i sa njim počinje rad na serijalu Povratak zemlji.

A ko je Sigmund Frojd?
Frojd je otac psihoanalize i moderne psihijatrije. On je formulisao ideju da su psihički poremećaji plod potisnutih trauma iz ranog detinjstva, neretko seksualne prirode. Smatrao je da je ljudska psiha sačinjena od ida, ega i superega, ali ćemo objašnjavanje ovih stručnih termina prepustiti nekom stručnom magazinu za objašnjavanje termina, dok će naš fokus ostati na prezentaciji stripa.
Frojd je tokom svog života posetio Sjedninjene Američke Države. Mani Larsene ga smešta na Divlji zapad, što se nije baš zaista dogodilo. Ipak, ne zaboravite – strip koji čitate ne predstavlja istinitu biografiju, već nešto potpuno suprotno – ROKAMBOLESKU!

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Stripovi
Ostali naslovi iz oblasti: Strip

Izdavač: Darkwood; 2014; Tvrd povez; latinica; 30 cm; 48 str.; 978-86-6163-237-2;