knjizara.com
Parobrodi Jadrana na razglednicama

Mitja Lamut (autor)

Parobrodi Jadrana na razglednicama
rasprodato

Knjiga Parobrodi Jadrana na razglednicama slovenskoga autora Mitje Lamuta otkriva nam dio povijesti koji se događao u našoj neposrednoj blizini – na Jadranskome moru. Ona nam donosi niz priča o sudbinama brodova koji su plovili istočnom jadranskom obalom u razdoblju od sredine 19. stoljeća do Drugoga svjetskoga rata, poznatom i kao »zlatno razdoblje putničkih parobroda«.
Autor

je s pomoću svoje velike privatne zbirke razglednica, koje su u knjizi poredane kronološki, prema godinama izgradnje, preoblikovanja ili preimenovanja broda, opisao sudbinu više od dvjesto jadranskih parobroda, njihovih vlasnika, mornara i putnika, preko kojih se mogu pratiti povijesni razvoj te političke i gospodarske promjene na istočnoj obali Jadrana. U ovoj su knjizi jadranski parobrodi prvi put sakupljeni, obrađeni i predstavljeni na jednome mjestu.
Svaka stranica Lamutove knjige opisuje jedan parobrod i njegov životni put, od isplovljavanja iz brodogradilišta do njegova kraja, najčešće potonuća ili rezanja u staro željezo. Pritom je svaki brod predstavljen izvornom razglednicom, nekad i s dvije, iz razdoblja u kojem je plovio. Uz razglednice s motivima brodova nalaze se i podaci o vremenu izgradnje te osnovnim tehničkim obilježjima svakog broda. Nekolicini brodova, koji su plovili pod zastavama više različitih brodara (i s više naziva) ili su ostavili poseban trag u povijesti jadranskoga parobrodarstva, autor je ipak posvetio nešto više prostora te su opisani na više od jedne stranice, odnosno mjesta u knjizi.
Osim razglednica i parobroda, u knjizi se nalazi mnogo vrijednih podataka o brodarskim kompanijama i društvima koje su tijekom povijesti djelovale na ovim prostorima, kao i općenito o povijesti putničkog brodarstva na Jadranu. A otkrivši u svojoj knjizi i neke dosad nepoznate lokacije potonulih parobroda, Mitja Lamut dao je i vrijedan doprinos istraživačima jadranskoga podmorja.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Pomorstvo , Brodarstvo
Ostali naslovi iz oblasti: Antologije, monografije

Izdavač: VBZ; 2014; Tvrd povez; latinica; 25 cm; 288 str.; 9789533046075;