knjizara.com
Parižanin

Izabela Hamad (autor)

Parižanin
1599 din
U korpu

Majstorski debitantski roman Izabele Hamad istražuje presudan period u palestinskoj istoriji kroz priču o putovanjima i romansama jednog mladića, od studija u Francuskoj tokom Prvog svetskog rata do povratka u Palestinu koja počinje da se bori za nezavisnost.
Midhat Kamal sin je bogatog trgovca tekstilom iz Nablusa u osmanskoj Palestini. On je sanjar, romantik i esteta, koji 1914. godine odlazi na studije medicine u Monpelje, gde se odmah susreće sa kulturološkim razlikama i političkim nemirima, ali i beznadežno zaljubljuje u očaravajuću Žanet Moline. Nakon što

otkrije razornu tajnu, napušta i nju i grad i odlazi u Pariz, pokušavajući da izgradi novi život i zaboravi ljubav svog života. Kada se kasnije vrati u Nablus koji je pao u britanske ruke, a region samo što ne eksplodira pod pritiskom nacionalističkih tenzija, mora da izbalansira svoju lojalnost podeljenu između voljene Evrope i očekivanja lokalne zajednice, koja ga sada naziva al-Barisi, Parižanin.
Veličanstvena, gotovo epska hronika o večnoj ljubavi, o moći i identitetu, o klasnim i političkim podelama u svetu na ivici propasti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ljubavni
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Vulkan izdavaštvo; 2020; Broširani povez; latinica; 21 cm; 447 str.; 978-86-10-03377-9;