knjizara.com
Otkrivanje umetnosti - kulturna istorija

Otkrivanje umetnosti - kulturna istorija
rasprodato

U današnje vreme, nije sasvim jasno šta je umetnost i koju bi ulogu trebalo da ima. Teza ove knjige je da moderni koncept umetnosti potiče iz 18. veka, kada se stara funkcionalna ideja umetnosti konačno podelila na kategorije lepe umetnosti i zanata. Jedna od lekcija je da , više ne možemo praviti ni estetiku, ni istoriju, ni kritiku muzike, slikarstva i književnosti na tradicionalni način.
U drugoj polovini dvadesetog veka novi umetnički pokreti i pristupi nadolazili su vrtoglavom brzinom: pop, minimalizam, konceptualna umetnost, neorealizam, lend art, video, performans, instalacija, itd. Činilo s

e da umetnici u svakom mediju pokušavaju da se oslobode ograničenja umetnosti i da prevaziđu razdvajanje „umetnosti" i „života". Svaka istorija ideja o umetnosti, umetniku i estetici, ne samo da će dati važno mesto društvenim i institucionalnim promenama, već će morati i da prenese priču od 18. veka do danas i da obrati posebnu pažnju na napore da se prevaziđu polariteti modernog sistema lepih umetnosti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Teorija umetnosti , Estetika
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija umetnosti

Izdavač: Adresa; 2007; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 409 str.; 978-86-86761-09-5;