knjizara.com
Otkrivanje duha u grčkoj filozofiji i književnosti
grčki izvori evropske misli

Bruno Snel (autor)

Otkrivanje duha u grčkoj filozofiji i književnosti
1755 din
Stara cena: 1950 din
U korpu

Evropska misao počinje sa Grcima. Nauka, književnost, etika, filozofija – sve one imaju svoje korene u izvanrednoj civilizaciji koja je cvetala na severoistočnim obalama Sredozemnog mora. Rađanje mišljenja kod Grka nije ništa drugo do revolucija. Grci nisu samo mapirali nove misaone oblasti, oni su i doslovno stvorili ideju o čoveku kao razumnom biću – do tada nepoznata zamisao odlučujuće je uticala na potonju evoluciju evropske misli.
Bruno Snel (Bruno Snell, 1896–1986), nemački klasični filolog, prati rađanje racionalnog pogleda na ljudsku prirodu dokumentovano u književnosti Grka, u epskoj i lirskoj poeziji, i u dramama. Svako poglavlje knj

ige opisuje neki od ključnih stupnjeva u intelektualnoj evoluciji grčkog sveta, govoreći o homerskom viđenju čoveka, rađanju pojedinca u ranoj grčkoj lirici, mitu i stvarnosti u grčkoj tragediji, grčkoj etici, usponu nauke itd.Baveći se iscrpno delima Homera, Pindara, Arhiloha, Aristofana, Sapfo, Heraklita, grčkih tragičara, Parmenida, Kalimaha i drugim piscima i misliocima, Snel pokazuje kako su homerski mitovi pružili osnov za intelektualnu građevinu Grka. Pojam univerzalnosti u grčkoj tragediji proširen je u filozofiji, a postepeno razvijanje ideje duha, duše i uma poslužilo je kao temelj za filozofiju, nauku, etiku i konačno – religiju.Otkrivanje duha se smatra ne samo klasičnim i izuzetno uticajnim delom grecistike (prevedeno na sve veće evropske jezike), nego i ključnim tekstom za razumevanje arhetipova zapadnog mišljenja i istorije ideja. Na pitanje kako je došlo do toga da mislimo na način na koji mislimo – Snelova učena studija s briljantim uvidima može da posluži kao odgovor.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Grčka filozofija
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Karpos; 2014; Broširani povez; latinica; 21 cm; 379 str.; 978-86-6435-002-0;