knjizara.com
Opširni popis Prizrenskog sandžaka iz 1571. godine

Opširni popis Prizrenskog sandžaka iz 1571. godine
rasprodato

Treba istaći da je priređivanje ovakvog izvora vrlo zahtevan i složen zadatak, koji podrazumeva ozbiljan i studiozni višegodišnji rad. Ovde pre svega mislimo na dešifrovanje i prevođenje osmanskog teksta, što predstavlja izuzetno težak posao, ali i na ubikaciju naselja. Preuzimanje na sebe ovakvog zadatka zahteva posedovanje odgovarajućeg znanja iz oblasti filologije, diplomatike i paleografije, istorije, geografije.
U dosadašnjim izdanjima popisnih deftera koja se odnose na teritoriju Balkana, zbog kompleksnosti ovog posla, bilo je dosta propusta. Međutim, T. Katić je

uspela da svojim radom prevaziđe dosadašnja izdanja ove vrste i postavi vrlo visoke standarde u savremenoj defterologiji; pre svega vrlo uspešnom ubikacijom, ne samo aktivnih naselja, već i zapustelih - mezri, minimalnim procentom neubiciranih toponima, kao i odsustvom nepročitanih mesta, preciznim prevodom i odgovarajućim objašnjenjima. Autorka je i ispravila i dopunila neka ustaljena, a pogrešna mišljenja u nauci, prevashodno u vezi sa ubikacijom.
Dragana Amedoski

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorija Srbije , Istorijska građa
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Istorijski institut SANU; 2010; Tvrd povez; ćirilica; 25 cm; 640 str.; 978-86-7743-081-8;