knjizara.com
Održivi prostorni razvoj grada
pristupi, informatika, modeli

grupa autora (autor)

Održivi prostorni razvoj grada
rasprodato

Publikacija prikazuje vredne pristupe, potrebnu informatiku i modele korisne za razmatranje teme.
U pogledu obnove razvoja i uređenja gradova u širim prostornim celinama posebno je značajan Prostorni plan Srbije koji, u opštim propozicijama daje naznaku nekih principa održivosti. U tom kontekstu, u ovoj publikaciji, kao primer, obrađen je "Održivi prostorni razvoj Crne Gore u smislu potencijala i ograničenja". Knjiga, zatim, obrađuje pokušaj da se naglasi da je adekvatna inforamtička infrastruktura preduslov dugoročnog održivog razvoja. Poseban osvrt tretira "Učešće javnosti u donošenju odluka vezanih za životnu sredinu". Ulazeći u domen p

osebne namene, u knjizi je prikazan "Održivi prostorni i urbani razvoj u zonama eksploatacije Kolubarskog lignitskog basena" sa vrednim preporukama za uređenje i korišćenje prostora.
Tema publikacije, zatim, prikazuje "Plansku evaluaciju kapaciteta prostora na primeru turističkih područja i gradova". Da je održivi razvoj i temeljni princip obnove grada sa različitih aspekata govori a obrađena tema "Održivo planiranje gradova i uticaj potrošnje energije u zgradama na promenu klime" pri čemu se posebno ističe koncept za donošenje Akcionog plana za taj sektor. Sledi "Podrška informatičko - komunikacijskih tehnologija u razvoju srednjih i malih gradova" koji prouzrukuju brojne ekonomske, socijalne i prostorne promene, pa ih treba znati radi pravilnog usemrenja prostornog i urbansitičkog planiranja. Na kraju je dat "Prilog metodologiji analize vrednovanja", kao i "Elementi za procenu uticaja prenosne elektroenergetske mreže na životnu sredinu".
(Dr D. Tošković, recenzent)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Održivi razvoj , Gradovi
Ostali naslovi iz oblasti: Urbanizam

Izdavač: Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije; 2006; Broširani povez; ćirilica; 30 cm; 130 str.; 86-80329-43-6;