knjizara.com
Odisejeve suze

Rože Grenije (autor)

Odisejeve suze
rasprodato

Knjiga ""Odisejeve suze"" nagrađena je 1988. godine nagradom ""30 miliona prijatelja"". Kratki eseji o čoveku i psu protkani su istančanim humorom. Grenije za svojevrsni predgovor-moto uzima priču o Odisejevom psu, Argosu, koji, ležeći zapušten u prašini, jedini prepoznaje svog gospodara po njegovom povratku na Itaku. U ovim

kratkim formama sa temama odnosa prema psima i kućnim ljubimcima uopšte i, naravno, prijateljstva između čoveka i psa, saznećete šta su o psima mislili i kako su pseću odanost tumačili, između ostalih, Gete, Bodler, Rilke, Valeri i mnogi drugi pisci, koji likovi u prozi i na filmu su imali pse, šta znači sintagma ""pseći život"", itd. Svim ovim temama Grenije pristupa sa ne malom strašću prema psu, koji je, pre no Penelopa, uspeo da izmami suzu svom gospodaru.

Rože Grenije je, zajedno sa Alberom Kamijem i Paskalom Piom, bio novinar u listu ""Combat"". Njegovu prvu knjigu, ""Le role d"accuse"", objavio je upravo Alber Kami u Ediciji ""Espoir"" koju je uređivao u Galimaru. 1972. godine Grenije je dobio nagradu ""Femina"" za ""Cine-roman"", a 1976. nagradu Francuske akademije za novelu ""Le miroir des eaux""1985. godine dobio je ""Gran pri za književnost Francuske akademije"", a 1992. ""Novembarsku nagradu"" za ""Regardez la neige qui tombe"". Posle ovih podataka, gotovo neverovatno zvuči činjenica da njegova dela do sada nisu prevođena na srpski jezik.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Psi , Francuska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Prometej - Novi Sad:Kiša; 2007; latinica; 18 cm; 175 str.; 978-86-515-0040-7;