knjizara.com
Obren

Kevin Henkis (autor)

Obren
792 din
U korpu

Slikovnica za decu od pet do sedam godina, kojoj predstoji polazak u školu i raskid sa detinjstvom. Mali miš Obren živi od vremena kad je bio beba u svetu koji je pravi mali raj. Ima dvorište i baštu za igru, preko ograde ga osmatra komšinica Pinceta, tobože dobronamerna.
Ona će predložiti Obrenovim roditeljima da svoje dete oslobode čupavog ćebenceta koje mali svuda sa sobom vuče. Oni joj objasne da se ćebence malome ne može oteti jer će gorko i nesrećno plakati. Gđa Pinceta ih nauči kako da dete prevare. Neka ga prevare da ima dobra vila za ćebiće, koja noću dolazi, i ispod jastuka uzima omiljeni predmet, a u zamenu ostavlja najlepše igračke. Objasne to roditelji O

brenu, ali on nadmudri i njih i pakosnu gospodju Pincetu: sakrije ćebence CUPKA u donji deo svoje pidžame! Niko noću nije mogao da mu otme ćebence. Pa ni ta vila koja se mesa u život srećne dece.
Ovo je jedna od najlepših pobeda maloga deteta (miša) nad odraslima koji hoće da mu unište slast detinjstva. Jer za Obrena je omiljeno ćebe s kojim provodi dane i noći, oličenje topline i zaštićenosti, svega onoga što nam detinjstvo daje. To je ćebe Obrenovo rano detinjstvo, od koga hoće da ga rastave. I kada se posle prve pobede nastavi pritisak na Obrena da mu se ćebe nekako uzme, na zidu sobe se pojavi mišja slika «Krik», parafraza Munkovog «Krika».Sve je u ovoj knjizi duhovito i ispunjeno ljubavlju, ali i setom što detinjstvo ipak na kraju mora da se iskida u parčad i da prođe.
Ovo je jedna od onih lepih anglosaksonskih knjiga za decu koja proizilazi iz tradicija «vinipuovske» klasike. Delo obogaćuje dečja iskustva, i daje doprinosa dečjoj samosvesti. Deca posle susreta s ovom knjigom bolje znaju «šta sanjaju i šta im se dogadja». Preporučujem roditeljima da s ovim delcetom otpočnu gradnju buduće biblioteke svoga deteta.
Raša POPOV
deda koji je knjigu proverio na svojoj unuci Mari koja
sad treba da pode u školu. «Lepa je knjiga», kaže Mara.


Ostali naslovi iz oblasti: Slikovnice

Izdavač: Mali vrt; 2005; Tvrd povez; latinica; 26 cm; 27 str.; 86-85639-00-X;