knjizara.com
Obred - stvaranje savremenog egzorciste

Met Baljo (autor)

Obred - stvaranje savremenog egzorciste
rasprodato

Devojka se uvijala na podu. Oči su joj bile zakovrnute dok je neljudskim režanjem psovala i bogohulila. Odjednom je širom otvorila oči i ispovraćala zelenu sluz... Zahvaljujući holivudskim filmovima, takvi prizori nam prvo padnu na um kada čujemo reč „egzorcizam“. Jesu li pravi egzorcizmi zaista toliko dramatični? I da li se oni uopšte danas izvode?

Rimokatolička crkva je 2004. godine naložila da svaka dijeceza ima jednog egzorcistu. Naravno, u vreme velikih naučnih i tehnoloških dostignuća, čak i među sveštenicima postoje oni koji ne veruju da đavo zaista postoji, već smatraju da je reč samo o metafori. Kako bi se bolje upoznal

i s demonologijom, budući egzorcisti trebalo bi da pohađaju kurs, a kasnije da prođu kroz praktičnu obuku.

Met Baljo u knjizi Obred opisuje iskušenja oca Garija, hrabrog sveštenika koji je otputovao u Rim na kurs i praksu kod čuvenog egzorciste. Otac Gari je tokom svog „pripravničkog staža“ učestvovao u više od osamdeset egzorcizama. Za to vreme je mnogo naučio i uverio se da đavo zaista postoji.

U ovoj knjizi ćete saznati šta je otac Gari doživeo na egzorcizmima, s kakvim iskušenjima se suočavaju savremeni egzorcisti, kako prepoznaju da li je reč o psihičkoj bolesti ili posednutosti demonima... Met Baljo nije pratio samo oca Garija, već je razgovarao sa svim relevantnim egzorcistima u Rimu kao i s brojnim psihijatrima, teolozima i kriminolozima, zbog čega njegova knjiga nije samo zadivljujuća, već i potkrepljena činjenicama.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Horor
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2011; Broširani povez; latinica; 20 cm; 343 str.; 978-86-521-0681-3;