knjizara.com
Obojena ptica

Ježi Kosinski (autor)

Obojena ptica
rasprodato

Roman Obojena ptica, koji i danas šokira čitaoce širom sveta, Ježi Kosinski napisao je 1965. u emigraciji, kao svedočanstvo o ratnim godinama u Poljskoj i sili zla koja se sručila na tamnoputog jevrejskog dečaka koji luta po zabitim selima bežeći od nacističkog pogroma. Začudo, nacistička okupacija i zločini koji su inicirali dečakovo odvajanje od porodice i beg iz grada, predstavljeni su kao pozadina i okvir radnje, a svekoliki užas kroz koji mladi junak prolazi – patnja, mučenje i stradanje, biće izazvani od strane domaćeg življa. Slikajući s jedne st

rane primitivan, zaostao, izopačen i zao živalj po poljskim selima četrdesetih godina, i s druge strane nedužnog, izopštenog stradalnika, Kosinski donosi nepobitnu i neprijatnu istinu o univerzalnosti ljudskog zla, koja je predstavljena alegorijom o obojenoj ptici, koju zbog sopstvene različitosti najpre odbacuju a potom muče, kidaju i ubijaju ostale ptice iz istog jata.

„Ne može da se čita bez straha, osećanja sramote ili tuge. Neke scene silovanja i ubijanja poseduju dah Malapartea ili dodir Gojine kičice... ”
New York Times

„To je priča o satanskim užasima koji iziskuju bolan povik da takve stvari više ne smeju da se dogode u našem svetu... moćan ljudski dokument.”
Harry Overstreet

„Ova knjiga stavlja na muke, fascinira, pogađa vas u stomak i nezaboravna je.”
Les Echoes

„...Velikom lepotom svog stila uzdiže čitavo iskustvo do filozofske, mitološke ravni saznanja.”
Anais Nin

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Plato; 2015; Broširani povez; latinica; 20 cm; 266 str.; 978-86-447-0676-2;