knjizara.com
O novoj komparatistici

Adrijana Marčetić (autor)

O novoj komparatistici
550 din
U korpu

Knjiga O novoj komparatistici nudi sveobuhvatan uvid u veoma raznovrsnu, istorijski bogatu i teorijski složenu problematiku uporednog proučavanja književnosti u svetu. Ovom studijom je obuhvaćena istorija komparatistike kao akademske i kao naučne discipline, objašenjeni su najvažniji komparatistički pojmovi, i prikazane koncepcije najznačajnijih pisaca i teoretičara koji su se bavili ovom problematikom, od Getea i Veselovskog, preko Veleka i Auerbaha, do Franka Moretija i Paskal Kazanove.
U knji

zi se na pristupačan način razmatraju i neka od najsloženijih metodoloških pitanja koja se ne tiču isključivo uporednog proučavanja književnosti, već imaju i opštiji teorijski značaj.
Iako se problematika komparativnog proučavanja književnosti posmatra u periodu dugom gotovo dvesta godina, glavni predmet proučavanja ipak je takozvana „nova“ ili interdisciplinarna komparatistika. Ona se posmatra i kroz ideološko-političku vizuru savremenog, globalizovanog sveta, u kojem pojmovi komparativne i svetske književnost imaju sasvim poseban značaj.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpski jezik
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Službeni glasnik; 2015; Broširani povez; latinica; 20 cm; 220 str.; 978-86-519-1933-9;