knjizara.com
O motivu i svetlosti - razgovori sa Vojislavom Marinkovićem
148 pitanja i odgovora, 78 fotografija

Goran Malić (autor)

O motivu i svetlosti - razgovori sa Vojislavom Marinkovićem
rasprodato

Knjiga O motivu i svetlosti je dragoceno stivo i dobice na znacaju vremenom. Uradjena je u formi intervjua, siroko zahvacenog. Zapravo, ovde je rec o memoarsko-istorijskoj gradji, o zivotopisiu jedne izuzetne fotografske licnosti.Prvi deo se odnosi na tekstualne pribeleske kazivanja Vojislava Marinkovica koja je Malic revnosno zapisivao vec prema tome koliko su dogadjaji, licnosti i mesta dogadjanja mogla biti memorisana, sa tolikom tacnoscu, ali i sa ponekim improvizovanim prizivanjem uspomena. (...) Drugi deo su reprodukcije, ilustracije do kojih se moglo doci.

  
Vojislav Marinkovic, istinski dzentlmen, elokventan, leprsav, nonsalantan, ponekad previse, do nekog vida simpaticne neodgovornosti prema sebi. (...) Prva knjiga "Paradigme srpske fotografije" pocinje ispovestima onoga kome ta cast s pravom pripada, Vojislavu Marinkovicu, doajenu srpske fotografije. (...) Pazljivim iscitavanjem knjige Gorana Malica citalac ce doci do krucijalnog piutanja: da li sudbina jednog vrlo znacajnog segmenta nacionalne kulture treba da bude predmet brige samo nekog casnog entuzijaste, stvar privatne inicijative siromasnog pojedinca (materijalno, naravno), ili treba i mora da bude drzavni posao one drzavne sluzbe koja upravo zbog toga postoji. U konkretnoj stvari Goran Malic, izdavac i autor knjige, izrazava zabrinutost i zapitanost; zasto se ne publikuju fotografije nasih autora i kakva je sudbina artefakata srpske fotografije. 

Dj. Bukilica, Svet fotografije: MARINKOVICEV RETKI SARM, Politika, Beograd, 28. oktobar 2002, 14. Kultura. (odlomak) 


Nakon zapazene knjige "Slike u srebru" Goran Malic je ponovo obradovao ljubitelje fotografije objavivsi novu knjigu u ediciji Fotogram. Razgovori sa Vojislavom Marinkovicem, 90-godisnjom legendom nase fotografije u knjizi "O motivu i svetlosti" predstavljaju nastavak autorove teznje da se sakupe i objave paradigneme srpske fotografije. (...) Goran Malic nije propustio priliku da od svog veoma zahvalnog sagovornika cuje i misljenje o proucavanju nase fotografske bastine... (...)
Vojislav Marinkovic je vec pre Drugog svetskog rata usao u svet naseg likovnog fotografskog stvaralastva i sigurno je jedan od najuspesnijih ambasadora srpske fotografije sirom sveta. Jedan je od nasih retkih autora koji su za svoje fotografsko stvaralastvo stekli titulu ekselencije FIAP-a (Medjunarodne federacije za fotografsku umetnost). (...)

B. Mirosavljevic, METAFORE O ZIVOTU, Dnevnik, Novi Sad, 13. 11. 2002, 22. (Odlomak) Uloga V. Marinkovića u pokretanju predratnog srpskog i posleratnog jugoslovenskog foto-amaterskog pokreta
Putovanja i snimanja po Evropi, Aziji, Africi i Severnoj Americi
Neobične epizode i prizori iz Marinkovićevog života 4 Sećanja na ljude i dogadjaje...
Ko je pomogao da se formira i oblikuje srpska fotografska scena pred Drugi svetski rat?
Kakva je uloga zagrebačkog foto-kluba?
Da li je postojala “beogradska škola fotografije”?
Ko je, sa kim i kada, osnovao Foto-klub Beograd?
Ko je cepao svoja dela posle Prve medjunarodne izložbe u Beogradu, 1952, i zašto?
Čije fotografije sakupljaju naši muzeji?
Koji srpski fotograf ima fotografije u (nekom) srpskom muzeju?
Kakva je sudbina artefakata srpske fotografije...?
... ukupno 184 pitanja i Marinkovićevih odgovora.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Intervjui
Ostali naslovi iz oblasti: Fotografija

Izdavač: Fotogram; 2005; 21 cm; 191 str.; 86-903551-0-3;