knjizara.com
Novi Beograd - osporeni modernizam

Ljiljana Blagojević (autor)

Novi Beograd - osporeni modernizam
rasprodato

Ova monografija je rezultat višegodišnjeg istraživanja koncepata urbanističkog i arhitektonskog planiranja i projektovanja Novog Beograda, formulisanih i transformisanih kroz velike istorijske i prostorne promene dvadesetog veka. Diskontinuitet ideja i koncepata i konsekventne promene strategije planiranja i projektovanja usko su povezani sa složenim i ne uvek jasno prepoznatljivim uticajem ideologije i politike. Autorka je uspela da objektivnim tumačenjem različitih izvora interpretira složeni proces nastajanja jednog modernog grada.
Knji

ga je strukturisana hronološki, u pet poglavlja (Reprezentacija, Konceptualizacija, Materijalizacija, Kritika, Ideologija) nazvanih po ključnim rečima koje definišu periode u razvoju urbanističkog i arhitektonskog planiranja Novog Beograda, od 1922. godine. U dodatku, Cauda, autorka istražuje fenomen, istoriju i teorijske implikacije kompleksa Beogradskog sajmišta, u mnogom pogledu jedinstvenog urbanističkog, istorijskog, socijalnog i etičkog fenomena u Evropi.
Monografija je atraktivno likovno-grafički opremljena i ilustrovana brojnim originalnim reprodukcijama iz razmatranih perioda. I pored njene stručne zasnovanosti i značaja za proučavanje modernog urbanizma, može se čitati i kao saga o nastajanju jednog grada.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Modernizam , Beograd
Ostali naslovi iz oblasti: Urbanizam

Izdavač: Zavod za udžbenike - Beograd; 2007; ćirilica; 28 cm; 321 str.; 978-86-17-14795-0;