knjizara.com
Nos Edvarda Trenkoma

Džajls Milton (autor)

Nos Edvarda Trenkoma
rasprodato

Ukoliko ne želite da se ugojite nemojte da čitate ovu knjigu. Opisi sireva u romanu Nos Edvarda Trenkoma učiniće da posle nje ne možete da zamislite doručak bez kačkavalja, grickanje dimljenog sira tokom dana i specijalitet - posebna vrsta buđavog sira za večeru. Ako već morate da je pročitate pripremite dovoljno krekera.
Šarmantni, duhoviti prvenac Džajlsa Miltona, jednog od najpopularnijih britanskih istoričara i publicista, prava je poslastica, od koje stalno želite još. Autor šest istorijskih bestselera, od kojih je najpopularnija bila priča o ratu začina u XVIII veku Nathanijel"s Nutmeg (1999), Džajls Milton je svoj prvi roman smestio u 1969. godinu, uglavnom u

Londonu, sa povremenim ekskurzijama u XVII, XIX i početak XX veka. Širok vremenski opseg omogućio je Miltonu uvođenje vrlo šarolikih ličnosti u priču, uključujući sveštenike sa Svete Gore, razbojnike, špijune i prostitutke, kao i simpatične nosate rođake glavnog junaka Edvarda i njegove ekcentrične prijatelje poput Gospodina Džordža i njegove mačke. Specijalni gost je i sam Lord Bajron.
Edvard Trenkom je najmlađi izdanak porodice čije je najveće bogatstvo karakterističan nos i nepograšiv njuh, i koja se iz generacije u generaciju bavi proizvodnjom i prodajom sireva, pretvarajući svoj zanat u pravu umetnost. On je deseta generacija vlasnika «najstarije, najbolje i najpoznatije prodavnice sira u Londonu». Edvard je takođe i autor dvanaestotomnog izdanja Enciklopedije Sira i sakupljač rimskih novčića. Nastavljajući vekovnu tradiciju, Edvard, vodi miran i srećan život sa suprugom Elizabetom.
Sve će se promeniti kada se jednog dana iz grupe turista izdvoji jedan zagonetni Grk i upozori ga na opasnost, dok drugi, nekoliko dana kasnije počne da ga uhodi. U pokušaju da razume nove okolnosti Edvard će naleteti na stara porodična dokumenta i vizantijsku zagonetku koju mora da reši kako bi skinuo prokletstvo zbog koga su stradale sve generacije Trenkomovih. Zbunjen ali odlučan u naumu da izbegne tragičnu sudbinu Edvard će uleteti u avanturu koja će ga povesti na put kroz vreme. Rešenje zagonetke je u Grčkoj...

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Mono & Manjana; 2007; latinica; 20 cm; 320 str.; 978-86-7804-102-0;