knjizara.com
Njegoš - pjesnik i mislilac

Sonja Tomović-Šundić (autor)

Njegoš - pjesnik i mislilac
rasprodato

Knjiga "Njegoš pjesnik i mislila" ima 15 odjeljaka od kojih su najvažnija poglavlja u kojima su osnovna pažnja posvećena Njegoševim poetsko bogoslovskim idejama kao vidan pomak u tumačenju prema dvije osnovne oblasti Njegoševog interesovanja: prodor u metafizičke slojeve s jedne strane,pronalaženje i inventivno oblikovanje onih zakona stvaranja i mišljenja koji su u Njegoševom stvaralačkom poduhvatu situirani u domenu tajne.
Autorka se vrlo dosljedno bavi speloološkim konceptom stvaranja u "Luči". S druge strane opravdano ukazuje na različite vrste poetskog govora kod Njegoša bilo da je u pitanju latentna ili konkretna energija riječi. Sa odnjegovanim

ukusom autorka prikazuje i nastavlja iz jednog oblika u drugi da verifikuje probjeske duha otkrića koje Njegoš podjednako ostvaruje u poesisu i noesisu. To znači da je Njegoš bio u stanju da obnavlja izvore svoje energije i da neprekidno teži višem tumačenju egzistencije nego što je to slučaj sa bilo kojim njegovim savremenikom u domaćim ili stranim književnostima. Na to su ukazivali autori od Resetara, Flasara, Vuka Pavićevića, Mišela Obena, Slobodana Tomovića, Isidore Sekulić id.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Njegoš
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Zmaj; 2006; ćirilica; 23 cm; 350 str.; 86-489-0528-1;