knjizara.com
NeoGeo - neobična geografija

Zoran Nikolić (autor)

NeoGeo - neobična geografija
1500 din
U korpu

Kada gledamo bilo koju geografsku kartu, očekujemo od državnih i drugih granica da se lepo "ponašaju". To znači da bi granica trebala da bude jasno definisana, jednostavna, sa što manje nekakvih okuka, krivina i odstupanja od logike. Takve granice su najbolje, jer smanjuju mogućnost izbijanja sukoba, koji često mogu da imaju tragične posledice. Međutim, iz brojnih razloga (npr. ratovi, separatizam, ujedinjavanja itd.) granice

često nisu tako jednostavne, pa se javljaju razne nepravilnosti, od kojih su najzanimljivije enklave (teritorija države X sa svih strana okružena teritorijom države Y) i eksklave (deo države X u koji se iz glavnine teritorije X može doći samo preko teritorije države Y). U praksi se javljaju brojni "nivoi" enklava i eksklava.
...
Osim neuobičajenih granica, postoje i neobični gradovi, ali i tzv. fantomski gradovi i gradovi duhova. Za kraj ostaju fantomska ostrva, mikronacije i još ponešto.
...
Ova knjiga može biti zanimljiva dopuna svima onima koji, amaterski, profesionalno ili školski, izučavaju geografiju, kartografiju, politiku, istoriju i društvo. Knjiga je tako napisana da može da se čita na preskok, tako što bi svako mogao da nađe poneki zanimljiv tekst, a da ostale samo prelista.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Atlasi
Ostali naslovi iz oblasti: Geografija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2016; Tvrd povez; ćirilica; 23 cm; 147 str.; 978-86-515-1171-7;