knjizara.com
Nedokučivi Balkan
sentimentalno putovanje od Prištine do Brisela

Fernando Gentilini (autor)

Nedokučivi Balkan
rasprodato

Knjiga Fernanda Gentilinija Nedokučivi Balkan opominje i pomera ljudske živote i granice a, istovremeno, slika očajničku težnju Balkana da se spoji sa Evropom dok on još uvek poprima odsjaj istočne svetlosti. Evropa je nesporno drugi protagonist ove izuzetne esejističke (dokumentarne) proze.
Igor Fiatti, književni časopis L’INDICE, Torino, 2007.

Književnost i umetnost prisutni su u Gentilinijevoj knjizi Nedokučivi Balkan, ali ponajviše preovlađuju život i misaoni koloplet onih koji na Balkanu žive. To je zanimljiva knjiga napisana sa strašću i sa retkim književnim umećem. Literarno i informati

vno dragoceno, autor uspeva da osvetli komplikovane storije balkanskih naroda...
Adele Mazzola, Beograd, 2008.

Fernando Gentilini s neobičnim putopisnim darom i suptilnim diplomatskim umećem uverljivo analizira svet tragičnih premetačina koje su obeležile prostore Balkana u protekloj deceniji. Istovremeno, on vešto prepoznaje autentične vrednosti koje Balkan skriva, a koje su gotovo nestale u „onoj, sređenijoj“ novoj Evropi, fascinantno opisujući izvornu egzistencijalnu radost i smisao za ljudsku prolaznost. Na kraju ovog sentimentalnog putovanja prinuđeni smo da se zapitamo zašto ne spojiti te dve strane iste evropske medalje da bi se obostrano ublažili nedostaci.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Balkanske države
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: HERAedu; 2008; Broširani povez; latinica; 20 cm; 261 str.; 978-86-7956-010-0;