knjizara.com
Narod na međi - eseji

Duško Babić (autor)

Narod na međi - eseji
500 din
U korpu

Gledajući u istorijsko-političkoj stvarnosti sudbinu i iskušenja srpskog naroda, koje predodređuje, između ostalog i kuća nasred druma, dr Duško Babić u svojim esejima raspravlja o problemima i fenomenima narodnog trajanja - na nivou ili bolje rečeno na planu kulture.
Književnost je osnovno Babićevo polje - polazište za esejističko uočavanje i uopštavanje. Ako iučemu, u književnosti se ogleda izraz narodne duše. Ko bolje od književnog umetnika zaključuje o čoveku, životu, narodu? O narodu i o životu najbolje se zaključuje kad se raspravlja o jeziku. Babić smatra da jezik naroda na međi najbolje svedoči o tom narodu.
Babić razmatra svoje te

me jezika, poezije, religije i etike na primerima najvećih. Najčešći su to: Njegoš, Matavulj, Kočić, Andrić, Me a Selimović... Iz njihovih iskustava i stavova, primera i citata Duško Babić uzima koordinate svojih pogleda na današnju poziciju srpskog naroda i ulogu srpskog intelektualca. Kritički duh ovih članaka zasniva se na savremenoj stvarnosti, a neretko podiže glas moralnosti i hrabrosti.


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Srpska književna zadruga; 2011; Tvrd povez; ćirilica; 17 cm; 233 str.; 978-86-379-1173-9;