knjizara.com
Najsrećniji čovek na svetu
priče

Abdusetar Nasir (autor)

Najsrećniji čovek na svetu
rasprodato

Iako je autor pisac sa ruba arapskog sveta, koji priče plete od aluzija na lokalna politička zbivanja, poznati bekgraund ideološke skučenosti (bez obzira na ovde precizan islamski predznak) i njegov neestetizovan stil, čine da priče bez problema značenjski komuniciraju i na sasvim drugom kraju sveta.

Me?u pripadnicima srednje generacije iračkih prozaista, Abdusetar Nasir zauzima istaknuto i u mnogom pogledu posebno mesto. Od samog početka slovio je kao enfant terrible ne samo iračke već i šire arapske književne scene. Tri i po dec

enije sazrevanja na vetrovima teških iskušenja nisu ga promenile ni za dlaku: svojim pričama on i dalje uzburkava strasti publike, kritike i cenzure, jer drsko dira u sve što je zabranjeno. Nasir je beskrajno daleko od verovanja u mit o istorijskoj veličini Arapa, ali kao literata nije mogao ostati neosetljiv za veličinu arapske klasične književne tradicije. On se rado oslanja na detalje iz klasičnih dela, ali je za njega to samo deo postupka.
Ovo nije samo prva zbirka Nasirove proze u prevodu na srpski – sva je prilika da je to i prva zbirka Nasirovih priča uopšte na nekom stranom jeziku.
Iz pogovora

Ja i kratka priča smo ljubavnici koji su jednim
padobranom iskočili iz aviona u plamenu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Arapska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Geopoetika; 2005; latinica; 21 cm; 323 str.; 86-7666-027-1;