Najlepše pesme za decu

Najlepše pesme za decu

rasprodato

Sedamdesetih godina prošlog veka poezija za decu je krenula novim pu­tevima, koje je trasirao Duško Radović svojom vizionarskom sintagmom Poštovana deco, prethodeći tako Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta. Sve njegove pesničke poruke, a naročito ona da je dete čovek u odelu deteta, doprinele su da se učvrsti uverenje da za decu treba pisati kao za odrasle, samo mnogo bolje.
Pesnici su to prihvatili kao pojas za spasavanje iz kvazirodoljubive i nadripedagoške skribomanije, koje su stvaralaštvo za decu diskvalifikovale kao manje vrednu, primenjašku literarnu delatnost.

Novi pesnici su igru stavili u prvi plan, svesni da je igra imperativ detinjstva, i da se nalazi u osnovi svekolikog stvaralaštva.Pored pesnika, tom otrežnjenju doprineli su i kompozitori. Ponajpre Miodrag Beli Ilić, a zatim Aca Korać, Minja Subota, Zoran Rambosek, Radoslav Graić, Vojkan Borisavljević, da nabrojimo samo najagilnije.
Minja Subota se svom stvaralačkom snagom priklonio ovom naporu da se poezija za decu učini popularnom, ne samo među decom nego i među odraslima. Ova knjiga sa notnim zapisima najpoznatijih pesama biće dragocen svedok tog napora, ali i knjiga pomoćnica nastavnicima muzičkog obrazovanja u školama, horovođama, pa i samoj deci koja se aktivno druže sa muzikom, da prepočnu i nauče melodije uz koje i danas često pevuše njihovi roditelji, pa i deke i bake, sećajući se svojih školskih dana.
Ja nisam muzički stručnjak, ali valjda i ne moram to da budem da bih osetio da se Minjine kompozicije lako pamte, da su skladne i pevljive, da odmah osvajaju sluh i duh, da nepogrešivo prate pesnikovu poruku. Uostalom, da nisu takve ne bi živele decenijama u našim dušama. I daće Bog da žive i dalje, na radost naše dece.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Poezija za decu
Ostali naslovi iz oblasti: Deca

Izdavač: Čigoja; 2010; Broširani povez; ćirilica; 29 cm; 63 str.; 978-86-7558-723-1;