knjizara.com
Nacionalna ekonomija
2685 din
U korpu

Nacionalna ekonomija je primenjena makroekonomska disciplina, čiji je predmet izučavanja sveukupna ekonomska stvarnost zemlje, posmatrana kroz jedinstvo ekonomskog rasta, strukturnih promena i načina funkcionisanja, odnosno kroz dinamiziranje privrede po horizontali i vertikali, njeno menjanje, obnavljanje i unapređivanje u funkciji ukupnog društvenog napretka i jačanja odnosa naše zemlje sa užim i širim okruženjem.
Jedva da je potrebno napomenuti da nacionalna ekonomija kao svojevrstan makroskopski pogled na stanje i zbivanja u privredi jedne zemlje sopstveno opredeljenje zasniva na najznačajnijim makroekonomskim, mikroekonomskim i matematičko-statističkim naučnim znanjima.

Ona p

ruža naučni tretman konkretne nacionalne privrede u celini kao velikog ekonomskog sistema (sistema institucionalno uređenih relacija, ekonomskih entiteta – domaćinstava i preduzeća koji čine privredu – međusobno i njihovih odnosa prema državi) koji daje odgovore na pitanja šta, kako, za koga i po kojoj ceni proizvoditi.

Knjiga je bila udžbenik za predmet Nacionalna ekonomija do školske 2006/07. godine, u međuvremenu je rasprodato celo izdanje, te nastavnici pripremaju predlog inovacije programa i njegovo prilagođavanje izmenjenom obuhvatu zemlje i aktuelnim procesima reforme visokog obrazovanja, koji će po usvajanju biti materijalizovan u novoj studiji nacionalne ekonomije Srbije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ekonomski razvoj , Ekonomsko planiranje
Ostali naslovi iz oblasti: Udžbenici iz ekonomije

Izdavač: Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu; 12. izdanje, 2021; Broširani povez; latinica; 24 cm; 442 str.; 978-86-403-1687-3;