knjizara.com
Na ženskom kontinentu

Vladislava Gordić Petković (autor)

Na ženskom kontinentu
rasprodato

Dvadeset eseja i članaka sabranih u ovoj knjizi nastajali su u proteklih deset godina kao rezultat razonode i obaveze, radoznalosti i dužnosti; bave se ženskim kanonom anglofone i srpske književnosti, ali i Šekspirom, Pinterom, Beketom, savremenom srpskom dramom. Nastajali su kao deo istraživačkog rada u okviru naučnih projekata, ili namenski pisani za naučne skupove, zbornike i književne časopise. Teme, teze i analize neminovno se prepliću, čak i ponavljaju, u skladu sa kritičko-interpretativnim opsesijama koje su ih diktirale. Tekstovi su

grupisani u tri celine – «Ženska mreža», «Shakespeareance» i «Ideologija i identitet» – bez namere klasifikacije ili hijerarhizacije; od bilo kakvog imaginarnog poretka važnijom se činila sloboda interpretativnih mogućnosti.

Vladislava Gordić Petković, profesor engleske i američke književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, bavi se književnom teorijom, kritikom, publicistikom i prevođenjem sa engleskog. Objavila je književno-kritičke studije Sintaksa tišine: poetika Rejmonda Karvera (1995) i Hemingvej: poetika kratke priče (2000), knjige eseja i članaka Korespondencija: tokovi i likovi postmoderne proze (2000), Virtuelna književnost (2004) i Virtuelna književnost II: književnost, tehnologija, ideologija (2007) , kao i veći broj naučnih radova iz oblasti angloameričke književnosti, ogleda i prikaza.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost , Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Dnevnik - Novine i časopisi; 2007; latinica; 21 cm; 186 str.; 978-86-84097-88-2;