knjizara.com
Na tragu - srpska krimi priča

Na tragu - srpska krimi priča
rasprodato

Nekada ste na svakom kiosku, uz novine i časopise, mogli da vidite (i kupite) neko jeftino izdanje krimića i ljubića. To su obično bivale pričice anonimnih autora, koji su pisali (i prepisivali)za honorar, nimalo željni književne slave. Ljubići su preživeli, a krimići su, izgleda, ustuknuli pred pravim cunamijem kriminala iz naše svakodnevice, koji puni dnevnu štampu i stale medije.
Da bi spasli obraz žanra kriminalističke ili detektivske priče, pobrinuli su se naši pravi majstori pripovedanja. Rezultat je kolekcija Srpska krimi priča “Na tragu” koju su priredili Vasa Pavković i Dejan Ilić, a ovih dana objavio novosadski “Solaris”. Priče potpisuje 26 probran

ih savremenih autora, a sem priređivača, to su Zoran Ćirić, Đorđe Pisarev, Ljubica Arsić, Svetlana Arsić, T. H. Raič (preudonim Miodraga Raičevića), Saša Radonjić, Vule Žurić, Mirjana Pavlović, Saša Ilić, Srđan V. Tešin, Mladen Vuruna, Slobodan Ilić, Svetislav Basara, Sava Damjanov, Jelena Lengold, Ljiljana Đurđić, Vladimir Tasić, Jasmina Vrbavac, Tamara Jecić, Danilo Nikolić, Mileta Prodanović, Miodrag Vuković, Mihajlo Pantić, Milica Mićić -Dimovska (jedina nije među živima) i Goran Petrović. Zbirka “Na tragu” izvorno je objavljena 1997. godine, u aprilskom i majskom broju časopisa za književnost i kulturu “Reč”. Ovaj časopis je tokom devedesetih godina prošlog veka slovio za najbolje književno periodično izdanje. Uredništvo se dosetilo da od najboljih savremenih srpskih pisaca naruči detektivske priče. A pre toga, tražili su erotske (iz čega je posle nastala i štampana kao zbirka “Čarobna šuma”). A u ovogodišnjem, aprilskom broju časopisa”Reč”, objavljene su, takođe naručene, priče strave i užasa. Pavković i Ilić najavljuju da će i ove storije uskoro biti štampane kao zasebna knjiga, pod naslovom “Strah i trepet”.
U predgovoru prvom izdanju zbirke “Na tragu”, priređivači podsećaju na istoriju ovog žanra u evropskoj književnosti, koja kreće sredinom 19. veka od Edgara Alana Poa. I podsećaju da je srpska krimi-priča nastala osamdesetih godina 20. veka, a njen rodonačelnik je neki Tasa Milenković - “prvi srpski policajac”. Od tada se ovaj žanr u srpskoj književnopsti pojavljuje sa promenljivom srećom, zaključuju Pavković i Ilić. I nadaju se da će će i pisci i čitaoci osvežiti svoje interesovanje za detektivsku pripovetku.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Trileri
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Solaris; 2014; Broširani povez; latinica; 19 cm; 234 str.; 978-86-7560-110-4;